Bij veel ingewikkelde maatschappelijke discussies over medische ontwikkelingen zijn we ons er niet altijd van bewust dat daarbij ethische dilemma’s spelen, zegt commissievoorzitter Dick Kaasjager.

Lees artikel

Aanmelden op Mediator

U kunt zich abonneren op ons webmagazine Mediator.

Aanmelden

Mag een jongere die van geslacht wil veranderen, kiezen voor puberteitsremmers of cross-sex hormonen? Internationaal onderzoek legde de basis voor een model om de ethische dilemma’s te bespreken.

Lees artikel

Met de WES-techniek kunnen genetici een oorzaak van een onverklaarde aandoening vinden, maar ook aanleg voor ziektes die zich misschien later openbaren. Hoe helpen we ouders bij hun afweging?

Lees artikel

Sommige innovaties in verpleeghuizen lijken het welbevinden van mensen met dementie te verhogen, maar zijn potentieel misleidend, zeggen filosoof Ike Kamphof en gezondheidswetenschapper Ruud Hendriks.

Lees artikel

Elke keer als er een nieuwe prenatale test, zoals de NIPT, beschikbaar komt, laait het maatschappelijk debat op. Onderzoekers bekijken de achterliggende ethische dilemma’s en de consequenties voor overheidsbeleid.

Lees artikel

Mensen die drager zijn van bijvoorbeeld de ziekenhuisbacterie MRSA worden onderworpen aan strenge maatregelen. Maar de consequenties kunnen voor hen buitengewoon zwaar zijn. Kan het ook anders?

Lees artikel

Hoe zet je een ethisch verantwoorde eerste studie op als de gevolgen van een nieuwe technologie voor de proefpersonen nog onzeker zijn? Een ethisch onderzoek naar de inzet van organoids.

Lees artikel
Column

Ethiek geeft gereedschap

Lees Column

Afgeronde onderzoeken

Lopende onderzoeken

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website