Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Arts en wetenschap

De kern van de zorg is dat de patiënt er iets mee op schiet. En dan helpt het als je beschikt over de laatste wetenschappelijke inzichten wanneer een patiënt tegenover je zit en je die kennis ook goed kunt toepassen. Dat is nu precies de missie van het Nederlands Huisartsen Genootschap: het bevorderen van een wetenschappelijk gefundeerde uitoefening van de huisartsgeneeskunde in de praktijk.

Dat vraagt ten eerste dat die kennis er ook moet zijn. Het NHG verwerkt al zo’n 30 jaar wetenschap in richtlijnen voor de huisarts: de NHG-Standaarden. De wetenschappelijke inzichten veranderen zo snel dat deze exercitie om de paar jaar voor elke richtlijn moet worden herhaald, waarbij in toenemende mate gezorgd wordt dat de richtlijnen aansluiten op de zorg die samenwerkingspartners leveren. Er wordt veel onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen en ziektebeelden verricht, echter nog te weinig naar de alledaagse ziekten waar de huisarts mee te maken krijgt.

Zo zijn er nog verschillende voorbeelden te noemen van onderzoeksvragen die bij de richtlijnmakers in de zogenaamde lacunebak terechtkomen, omdat het wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Het feit dat onlangs bekend werd dat oordruppels bij een loopoor effectiever zijn dan een antibioticumkuur spreekt boekdelen. Behalve het verminderen van het risico op resistentie voor antibiotica wordt hier ook een flinke doelmatigheidsslag gemaakt. Huisartsen weten de NHG-Standaarden goed te vinden en ze worden vaker op de website dan op papier opgezocht. Daarnaast helpen beslissingsondersteuningssystemen en het geven van inzicht in het eigen handelen van de arts kansen om mogelijke eigen lacunes in de kennis op te sporen.

Goede zorg is echter niet het klakkeloos toepassen van wetenschap, want patiënten verschillen in meer aspecten van elkaar dan dat ze overeenkomen. Dat wisten dokters al langer, maar ze worden daarin gesteund door initiatieven om shared decision making en het individueel zorgplan te bevorderen.

Uitgangspunt van het NHG is het propageren van zinnige en zuinige zorg. Programma’s als Verstandig Kiezen stimuleren goed om deze twee uitgangspunten ook met patiënten te delen. En hopelijk heeft die patiënt dan zijn huiswerk al gedaan door Thuisarts.nl te raadplegen. Uitdaging hierbij is om er voor te zorgen dat de digitale toepassingsmogelijkheden en registratie van gegevens niet de focus van onze aandacht worden, maar dat die bij de patiënt blijft die tegenover ons zit.

Dr. Rob Dijkstra, huisarts
Bestuursvoorzitter Nederlands Huisartsen Genootschap