Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

ZonMw-programma vergroot kennis gezonde voeding

14 december 2014
Hoe dragen gezonde voedingspatronen bij aan de preventie van bepaalde chronische ziekten? En wat stimuleert mensen gezonde keuzes te maken? Het programma Gezonde Voeding geeft antwoorden op deze vragen, blijkt uit een evaluatie.
Bord met fruit en een weegschaal met fitness-gewichten

Het programma Gezonde Voeding heeft inzicht in voedingsgedrag opgeleverd. Dit maakt dat het programma volgens betrokkenen duidelijke waarde heeft voor de volksgezondheid, de Nederlandse kennisinfrastructuur en onze economie. De evaluatie van het programma is aangeboden aan de opdrachtgevers, het ministerie van VWS en Economische Zaken.

Onderzoek

Onderbouwend voedingsonderzoek blijft nodig om effectieve én evidence based toepassingen te ontwikkelen. Ook internationaal. Nederland werkt samen met 24 andere landen aan de ontwikkeling en uitvoering van een strategische onderzoeksagenda in het Joint Programming Initiative ‘a Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Nederland is coördinator van het JPI en voert een aantal Joint Actions uit waarvan de eerste in 2013 is gestart.

Doelgroepen

Het programma Gezonde Voeding heeft meer inzicht gegeven in de factoren die sociaaleconomische verschillen in het voedingsgedrag verklaren. Door het voedingspatroon van voedselbankcliënten in kaart te brengen zijn de Voedselbanken nu beter in staat gezonde voedselpakketten samen te stellen en uit te delen.

Meetinstrumenten

Dankzij het programma is er een set gevalideerde vragenlijsten beschikbaar om het voedingspatroon van mensen van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse komaf in kaart te brengen. Daarnaast is een gevalideerd meetinstrument ontwikkeld om de kwaliteit van het voedingspatroon van zowel individuen als populaties te meten. Belangrijk materiaal voor gezondheidsbevordering en beleid.