Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

VoorZorg effectief tegen kindermishandeling

28 oktober 2014
Huisbezoeken door verpleegkundigen dringen kindermishandeling en huiselijk geweld terug. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jamila Mejdoubi (VUmc) naar de effectiviteit van het VoorZorg programma.

VoorZorg is een intensief verpleegkundig huisbezoekprogramma gedurende de zwangerschap tot het tweede levensjaar van het kind. Jamila Mejdoubi onderzocht hoe het kinderen verging van moeders die VoorZorg hebben ontvangen. Over deze kinderen komen 40 procent minder meldingen binnen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling tijdens de zwangerschap en de eerste drie levensjaren van het kind. 

Uit het onderzoek van Mejdoubi blijkt ook dat VoorZorg leidt tot een vermindering van huiselijk geweld, dat de vrouwen minder roken en dat ze langer borstvoeding blijven geven. Andere resultaten zijn dat de vrouwen beter in de maatschappij participeren en dat ze beter opgeleid zijn. VoorZorg blijkt bovendien kosteneffectief. Met de in het onderzoek gebruikte twee-staps selectieprocedure is het mogelijk de juiste groep van hoog-risicovrouwen vroeg in de zwangerschap te selecteren.