Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

TropIQ krijgt miljoen van Bill Gates voor malaria-onderzoek

14 december 2014
TropIQ Health Sciences, een spin-offbedrijf van Radboudumc, ontvangt 1 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het is bestemd voor innovatief onderzoek naar malariamedicijnen.

Radboudumc heeft unieke technologie ontwikkeld om te testen of een middel voorkomt dat de malariaparasiet zich ontwikkelt in muggen. Zijn spin-offbedrijf TropIQ Health Sciences biedt deze techniek aan op de wereldwijde markt voor onderzoek naar malaria en medicijnen tegen de ziekte. Naast contractonderzoek voor klanten werkt het bedrijf aan een veelbelovende serie van nieuwe kandidaat-geneesmiddelen. In november 2014 maakte de Bill & Melinda Gates Foundation bekend dat ze TropIQ Health’s innovatieve onderzoeksprogramma steunt met een bijdrage van 1 miljoen dollar.

600.000 doden

Malaria bedreigt de helft van de wereldbevolking en maakt 600.000 dodelijke slachtoffers per jaar. De ziekte wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet en verspreid door muggen. 

NGI Pre-Seed Grant

De onderzoekers van het Radboudumc hebben parasitologische kennis gecombineerd met moderne technieken voor high throughput screening. ZonMw heeft de ontwikkeling van de screeningstechniek gesteund met een NGI Pre-Seed grant.