Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Psychose mogelijk te behandelen met immuuntherapie

24 oktober 2014
Onderzoekers van Maastricht UMC+ gaan onderzoek doen naar de behandeling van ernstige psychose. De klinische onderzoekers gaan patiënten die antistoffen aanmaken tegen de hersenen behandelen met immuuntherapie.

De Maastrichtse onderzoekers hebben aanwijzingen dat immuuntherapie bepaalde psychische aandoeningen bij de bron kan bestrijden. Ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan een ernstige psychotische stoornis, zoals bijvoorbeeld schizofrenie. Hoe dergelijke aandoeningen ontstaan is nog een grijs gebied. Dat maakt genezing van deze ziektes lastig. Antipsychotica bestrijden enkel de symptomen en moeten daarom lange tijd worden ingenomen. Recentelijk is aangetoond dat antistoffen tegen de hersenen ernstige psychotische klachten kunnen veroorzaken. Dit maakt het aannemelijk dat een deel van de mensen met een psychotische stoornis eigenlijk een auto-immuunziekte heeft. 

Kwaliteit van leven

De wetenschappers van MUMC+ gaan bloedmonsters van 600 patiënten met een ernstige psychologische stoornis screenen op de aanwezigheid van specifieke antistoffen. Als deze aanwezig zijn, krijgt de patiënt immuuntherapie. Projectleider en neurowetenschapper Pilar Martinez: ‘Als onze behandeling blijkt te werken vergroot dat de kwaliteit van leven van de patiënten aanzienlijk. We hebben in de kliniek al een casus gezien waarbij de patiënt na immuuntherapie geheel klachtenvrij werd en ook geen antipsychotica meer hoefde te gebruiken. De verwachting is dat dit in de toekomst mogelijk voor 5 procent van de psychotische patiënten kan gelden.’ ZonMw en de Hersenstichting ondersteunen het onderzoek.