Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Prijs voor het meest briljant mislukte project in de zorg

12 december 2014
Interventieradioloog en onderzoeker prof. Jim Reekers (Academisch Medisch Centrum - Universiteit van Amsterdam) is onderscheiden met de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2014. De winnaar werd op 9 december bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. De uitreiking van deze prijs is een initiatief van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, ZonMw, De Friesland en het Dialogues House van ABN AMRO, waar de uitreiking plaatsvond.
Man op het podium met een prijs in zijn handen

Mislukkingen worden in de wereld van onderzoek en innovatie vaak omgeven met gêne. Onterecht, vinden de initiatiefnemers van de Briljante Mislukkingen Award Zorg. Want een falend project is lang niet altijd het gevolg van ondoordacht denken en handelen. Bovendien: onderzoek dat iets anders oplevert dan werd verwacht, kan nog steeds heel waardevol zijn. Daarnaast blijkt uit de gemaakte fouten vaak hoe een project de volgende keer beter opgezet kan worden. Kortom: fouten zijn een rijke inspiratiebron. Als partijen in de zorg eerlijk zijn over hun 'fouten' en hun ervaringen delen, krijgt het lerend vermogen in de sector een stevige impuls. Met de uitreiking van de Award willen de initiatiefnemers hiertoe een bijdrage leveren.

Resultaten bieden geen garantie

Dit jaar hadden 8 onderzoekers de moed om hun project in te dienen. Na een korte presentatie maakte de jury de winnaar bekend: prof. Jim Reekers (onderzoeker en interventieradioloog bij het Academisch Medisch Centrum - Universiteit van Amsterdam) was van alle genomineerden het meest briljant mislukt. Dat bleek uit het gewogen oordeel van de jury en het publiek. Reekers evalueerde een nieuwe behandelmethode voor myomen (vleesbomen) in de baarmoeder. Deze behandeling (een embolisatie van de bloedvaten die de vleesboom voeden) is goedkoper, leidt tot kortere opnames en is minder ingrijpend. En dat terwijl de kwaliteit van leven gelijkwaardig is vergeleken met het wegnemen van de baarmoeder. De studie leidde er echter niet toe dat de nieuwe behandeling vaker werd uitgevoerd. De bottleneck: de behandelende gynaecologen zijn niet erg bereidwillig om hun patiënten 'af te staan' aan een andere specialist, te weten de interventieradioloog. 

Geen garantie

De titel van Reekers' inzending luidt niet voor niets: Resultaten behaald in het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Dit project leert iedereen die met innovatie in de zorg te maken heeft een belangrijke les: vaak zijn systeemveranderingen nodig om innovaties in de gezondheidszorg door te voeren. Zorgverzekeraars kunnen hieraan een bijdrage leveren, zo werd tijdens de bijeenkomst geopperd.

Fouten als innovatie

Reekers kreeg de onderscheiding uitgereikt door juryvoorzitter Paul Iske. Vervolgens vond een discussie plaats over het verbeteren van het foutenklimaat in de zorg. ZonMw-directeur Henk Smid sprak de wens uit dat fouten maken in de nabije toekomst als onlosmakelijk deel van het innovatieproces wordt gezien. 'Onderzoekers die hier open over zijn, zouden beloond moeten worden. Bijvoorbeeld met deze Award', aldus Smid.