Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

‘Maatjes’ voor jonge mantelzorgers wint Nationale Zorgvernieuwingsprijs

10 december 2014
Een ‘ervaringsmaatje’ voor jonge mantelzorgers is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2014. SIZ Twente nam de prijs van 75.000 euro in ontvangst tijdens Nationale Zorgvernieuwingsdag op 10 november 2014. De prijs is een initiatief van ZonMw en VSBfonds.
2 mensen lachen en staan met een cheque van 75000 euro in hun hand

SIZ Twente stelt voor jonge mantelzorgers te laten bijstaan door jongvolwassen vrijwilligers die zelf ook mantelzorger zijn – of zijn geweest. Het ‘ervaringsmaatje’ geeft praktische tips, maar geeft ook steun op sociaal en emotioneel vlak. SIZ Twente gaat de maatjes werven en trainen om hun persoonlijke ervaring zo goed mogelijk in te zetten. Met dit idee wil SIZ Twente voorkomen dat jonge mantelzorgers overbelast raken.

Publiek kiest winnaar

Bezoekers van de Nationale Zorgvernieuwingsdag kozen uit 5 genomineerden de winnaar. Eerder die dag maakte de vakjury bekend welke ideeën genomineerd waren. De vakjury oordeelde dat het idee zeer relevant is. Jonge mantelzorgers voelen zich vaak onbegrepen en kunnen hun ervaringen moeilijk delen. Deze aanpak is veelbelovend en goed over te nemen door andere organisaties. 

Ideeën een kans bieden 

ZonMw en VSBfonds bieden met de Nationale Zorgvernieuwingsprijs vernieuwende ideeën voor betere zorg en gezondheid een kans. Vaak blijven die op de plank liggen vanwege gebrek aan tijd, geld of deskundigheid om het plan uit te voeren. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs doet daar wat aan. Zo krijgen kansrijke indieners hulp in het Zorgvernieuwingsatelier om hun idee aan te scherpen. 

Thema 2014

De Nationale Zorgvernieuwingsprijs had dit jaar als thema ‘Zorg voor elkaar’. Er kwamen 291 ideeën binnen. Daarvan gingen 66 uitgewerkte ideeën door naar de jury. In de vakjury zaten: juryvoorzitter Diana Monissen (voorzitter raad van bestuur De Friesland Zorgverzekeraar), Marco Blom (adjunct-directeur Alzheimer Nederland), Lucas Meijs (hoogleraar Strategische filantropie), en Liesbeth Hoogendijk (directeur Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg).