Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Cognitieve schade drankmisbruik bij jongeren valt mee

20 november 2014
Zware drinkers en jongeren die alcohol misbruiken lijken geen verhoogd risico te lopen op een afwijkende ontwikkeling van hun verstand. Dat vond Sarai Boelema in haar promotieonderzoek.

De heersende gedachte is dat het zich ontwikkelende brein specifiek kwetsbaar is voor alcoholgebruik. Toch is het promotieonderzoek van Sarai Boelema de eerste grote langlopende studie naar de effecten van alcoholgebruik op de cognitieve en gedragsmatige controlefuncties.

Geen verhoogd risico

Zware drinkers en jongeren die alcohol misbruiken lijken geen verhoogd risico te lopen op een afwijkende ontwikkeling van het verstandelijk functioneren. Alleen de kleine en specifieke groep van alcoholafhankelijke meisjes laat een afwijkende rijping zien van het vermogen de aandacht over 2 taken te verdelen. Het is echter onduidelijk of dit een momentopname is of dat er sprake is van blijvende schade. 

Voorspeller probleemgedrag

Aan de andere kant blijkt zwaar drinken en, meer uitgesproken, alcoholmisbruik voorspellend te zijn voor een toename van probleemgedrag. Dit betekent dat, hoewel de verstandelijke hardware om het gedrag te sturen en te richten intact is – de cognitieve controlefuncties – het daadwerkelijke gedrag toch suboptimaal kan zijn. 

Meer onderzoek nodig

De bevindingen in dit proefschrift vormen een aanwijzing dat het effect van alcohol op het zich ontwikkelende brein mogelijk subtieler is dat tot dusver werd aangenomen. Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen wat alcohol teweeg brengt in het rijpende brein en hoe zich dit zal uiten in het dagelijks functioneren. Boelema heeft haar proefschrift aan de Universiteit Utrecht op 5 december verdedigd.