Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Vmbo’er leert ‘gezonde’ boodschap ook van papier

24 juli 2014
Leerlingen in het praktijkonderwijs en op het vmbo leren niet beter door het gebruik van filmpjes en korte zinnen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het project Begrijpelijke Taal.

Het project Begrijpelijke Taal van het Trimbos-instituut en de Universiteit van Amsterdam onderzoekt de effectiviteit van gezondheidsvoorlichting aan leerlingen van 12-15 jaar in het praktijkonderwijs en vmbo-leerwegondersteunend onderwijs.
In het onderzoek is gebruikgemaakt van de lesmaterialen van De Gezonde School en Genotmiddelen van het Trimbos-instituut voor het voortgezet speciaal onderwijs. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om de lesmaterialen aan te passen. ZonMw heeft bijgedragen aan (door)ontwikkeling, evaluatie en implementatie van Gezonde School en Genotmiddelen.

Eerstejaars en alcoholvoorlichting

Bij eerstejaars leerlingen is gekeken naar het gebruik van teksten over alcohol met en zonder woorden die het verband tussen twee zinnen expliciet maken, zoals omdat en waardoor. Teksten met deze zogenoemde connectieven bevatten vaak langere zinnen en lijken daardoor moeilijker. Maar de zinnen met connectieven blijken op de langere termijn effectiever. Leerlingen weten na 4 weken meer over de negatieve gevolgen van alcohol als zij een tekst lezen waarin expliciete verbanden worden gelegd.

Beeld leidt af

Bij tweedejaars leerlingen werd het verschil tussen gesproken en gelezen tekst over roken onderzocht. Van filmpjes wordt vaak verondersteld dat ze de boodschap beter en begrijpelijker overbrengen. Er blijken echter ook nadelen. Leerlingen moeten bijvoorbeeld het tempo van de gesproken tekst volgen, en kunnen de inhoud niet herlezen. Ook kunnen de beelden juist afleiden van de boodschap.

Filmpjes en teksten

Filmpjes blijken in het onderzoek net zo effectief als geschreven teksten. Wel is
het zo dat leerlingen die zich moeilijk kunnen concentreren tijdens de les meer baat hebben bij filmpjes, en leerlingen die zich beter kunnen concentreren meer leren van het boekje met dezelfde tekst.

Meer informatie vindt u in de nieuwsbrief ‘Voorlichting alcohol en roken’ (zie kader rechtsboven). Daarin zijn de resultaten van de eerste dataverzameling weergegeven. Het project Begrijpelijke Taal wordt gefinancierd door NWO en ZonMw.