Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

App verhoogt effectiviteit van SamenStarten

17 juli 2014
Een nieuwe app op de tablet maakt huisbezoeken van de jgz-verpleegkundige vanuit het programma SamenStarten prettiger en effectiever. Met de app komt de hulpvraag makkelijker aan het licht en worden ouders beter verwezen. Ook geeft de app suggesties voor interventies die ter plekke ingezet kunnen worden.

SamenStarten is een programma om kinderen en gezinnen met een hulpvraag (bijvoorbeeld opvoed- of financiële problemen) snel op te sporen en te ondersteunen. Huisbezoeken zijn daarvan een belangrijk onderdeel. Jgz-verpleegkundigen blijken tijdens deze huisbezoeken niet altijd voldoende in staat om oudercompetenties te versterken, hulp te verlenen of te verwijzen naar hulpinstanties. Hoe krijg je bijvoorbeeld ouders aan de praat over iets waarvoor ze zich schamen? Hoe ga je met een moeder op een veilige manier in gesprek over haar depressieve gevoelens? Hoe begeleid je een vader naar hulp voor zijn gokverslaving? En hoe activeer je ouders gebruik te maken van het uitgebreide digitale aanbod voor opvoedondersteuning dat er bestaat via internet?

SamenStarten App

TNO onderzocht daarom samen met GGD Amsterdam hoe een app jgz-verpleegkundigen tijdens de huisbezoeken digitaal kan ondersteunen. De huisbezoeken, met en zonder SamenStarten App, kregen over het algemeen een positieve beoordeling van de ouders. De ouders die werden bezocht met de SamenStarten App waardeerden de huisbezoeken hoger. De app verbetert het wederzijds begrip tussen de verpleegkundige en de ouder. 

Beeldtaal

De app helpt om eventuele problemen te benoemen. Beeldtaal helpt communicatieproblemen te overwinnen. Daarnaast biedt de app toegang tot informatieve sites, voorlichtingsbrochures en filmpjes. Ook geeft hij een overzicht van verwijsmogelijkheden met concrete informatie over de instellingen. De verpleegkundige kan direct hulp inzetten en de eigen kracht van de ouder om zelf de hulpvraag aan te pakken wordt versterkt. Het positieve effect van de app blijkt het grootst bij lageropgeleide ouders.

Zelf aan de slag met de SamenStarten App

De app is bruikbaar voor alle jgz-instellingen die SamenStarten gebruiken. Aandachtspunten bij de implementatie zijn blijkens het onderzoek dat de app een proefperiode vergt, waarin de verpleegkundigen hem kunnen uitproberen en de voordelen ervan ervaren. De app is ontwikkeld met financiering vanuit het ZonMw-programma Vernieuwing Uitvoeringspraktijk JGZ.