Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Alg en licht helpen bij hartritmestoornis

14 augustus 2014
Een gen uit algen kan helpen hartritmestoornissen te stoppen. Het hartweefsel produceert dankzij het gen zelf een elektrische schok die de ritmestoornis beëindigt. Dat hebben onderzoekers van het LUMC aangetoond.

Hartritmestoornissen komen veel voor en kunnen dodelijk zijn. Het tijdig geven van een elektrische schok via een uitwendige of inwendige defibrillator kan een verstoring van het hartritme beëindigen, maar dit is zeer pijnlijk voor de patiënt. Een gen uit algen is bruikbaar om het hartweefsel zelf de stroom te laten produceren die nodig is om de verstoring te stoppen. Dat schrijven onderzoekers van het LUMC in het wetenschappelijk tijdschrift Cardiovascular Research.

Ledlampjes

De Leidse onderzoekers hebben bij ratten aangetoond dat de combinatie van lichtgevoelig eiwit uit algen en ledlampjes een einde kan maken aan boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis. ‘De stap naar patiënten is nog groot, maar dat het principe werkt, hebben we nu laten zien’, zegt Daniël Pijnappels, hoofd van Experimental Cardiology in het LUMC. Hij heeft in mei van dit jaar een ZonMw-Vidi subsidie ontvangen. 

Mediator 8

Hoe dit onderzoek is gedaan, welke resultaten er zijn en op welke termijn het toepasbaar is bij patiënten leest u in de volgende Mediator. Mediator 8 verschijnt op 20 oktober. 

Achtergrond Vidi

Vidi-onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier wordt nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek gestimuleerd. Door deze vrijheid in onderzoek komen de mooiste innovaties naar voren die men niet van te voren had kunnen vaststellen.