Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Hoera, we worden 100!

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut voorspelt dat de helft van de meisjes en een derde van de jongens die in 2013 geboren zijn, 100 jaar of ouder worden. Moeten we daar blij om zijn? Mwah...

Natuurlijk is de gemiddelde oudere van 2113 fitter en gezonder dan zijn leeftijdgenoot van nu. Desondanks krijgen de bejaarden dan een berg aan problemen voor de kiezen. Problemen in de zin van langer doorwerken: hogere pensioenleeftijd. Problemen in de zin van een grotere zorgconsumptie. En dat bij een geringer aanbod aan zorgverleners: het kindertal loopt terug. Deels zal dit op het conto komen van de participerende samenleving: deze leidt tot een competitie tussen de tijd die gestoken kan worden in de zorg voor ouderen en die voor kinderen. De calculerende ouder houdt er bij het bepalen van het kindertal natuurlijk al rekening mee. Per saldo zijn voor de verzorging van de oudere steeds minder verzorgers beschikbaar. Dat dit gaat wringen staat vast.

Onderzoek naar levensverlengende therapieën? Kom op zeg!

Dit leidt ertoe dat de te verdelen gelden voor zorgonderzoek aan nieuwe subsidiecriteria moeten voldoen. We moeten de oude overboord gooien. Onderzoek naar levensverlengende therapieën? Kom op zeg! Zijn we nog niet oud genoeg? Geld verspillen aan zulk onderzoek, daar doen we niet aan mee.

Wat we wel doen: onderzoek naar het vergroten van zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven. Dat wordt de uitdaging. Hoe kunnen mensen beter omgaan met ziektes? Waar voelen ze zich prettig bij? Wat maakt dat ze zelfstandig kunnen blijven? Deze lat zou ik willen leggen langs alle programma’s, te beginnen bij het nieuwe 5e Programma Preventie. Op deze wijze kunnen we voorkomen dat tegen 2113 de ‘pil van Drion’ het meest voorgeschreven medicijn wordt.

Tjheng Hwa Tjoa is lid van het bestuur van ZonMw en directeur van het Nederlands Migratie Instituut.

Foto: Marijn van Zanten