Veel kinderen spelen meer met hun smartphone of tablet dan met hun vriendjes buiten. Daardoor bewegen ze veel te weinig. In Eindhoven zorgde het gericht aanbieden van urban sports ervoor dat kinderen uit achterstandswijken meer gingen bewegen.

Van skateboarden en freerunning tot BMX’en en breakdancen: urban sports zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Ook blijkt het een goede manier om kinderen uit achterstandswijken meer te laten bewegen. ‘Het voordeel van urban sports is het vrijblijvende karakter: je kan het altijd en overal doen’, zegt Pim van den Bos, manager bij Area 51, de hotspot voor Urban Culture & Sports. ‘Kinderen zijn dus niet langer afhankelijk van ouders die ze naar de sportvereniging moeten brengen. Bovendien hoeven ze geen lid te worden en dat maakt het interessant voor mensen met een kleine beurs.'

Gemakkelijk bereikbaar

Area 51 en Emoves focusten de afgelopen jaren op het aanbieden van urbansportsactiviteiten aan Eindhovense kinderen uit achterstandswijken. ‘De beste en meest efficiënte manier om deze groep te bereiken was via mensen en organisaties die de wijk goed kennen, zoals jongerenwerkers en scholen. Vervolgens probeerden we de kinderen via een laagdrempelig aanbod  te enthousiasmeren’, legt Van den Bos uit. Dat aanbod bestond bijvoorbeeld uit losse clinics in freerunning, breakdancing en BMX’en op plekken in de wijk die kinderen gemakkelijk te voet konden bereiken.

Bewegen moet leuk zijn

Via scholen zijn in totaal 6.000 kinderen benaderd, van wie er bijna 1.800 meededen aan een activiteit. ‘Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kinderen het bewegen zó leuk gaan vinden dat ze het veel vaker willen doen. Vaak is er ook een hele community omheen waardoor ze andere kinderen met dezelfde passie leren kennen. Dat maakt het nóg leuker. Bewegen moet leuk zijn. Hoe leuker het is, hoe meer je het gaat doen en hoe gezonder je uiteindelijk leeft.’

Grenzen verleggen

Sommige kinderen denken dat je heel veel lef moet hebben om urban sports te doen. ‘Bij ons mag iedereen meedoen. Door onze stapsgewijze aanpak wordt het zelfvertrouwen steeds wat groter. Op die manier leren de kinderen hun grenzen te verleggen. Dat komt bij andere dingen in het leven ook goed van pas’, aldus Van den Bos. Area 51 is van plan de sportactiviteiten in de wijk te blijven aanbieden. De ambitie is om dat uiteindelijk in alle wijken van Eindhoven te doen.


Project:  Urban sportimpuls Eindhoven
Projectleider: Pim van den Bos, manager Area 51 (handelend namens hoofdaanvrager Emoves)
Programma:  Sportimpuls, projectnummer 524007310

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website