Gezonde voeding tijdens de zwangerschap is niet alleen goed voor de moeder, maar ook voor haar ongeboren kind. Onderzoekers uit zeven Europese landen toonden aan dat een ongezond eetpatroon enigszins kan bijdragen aan het ontstaan van astma bij het kind.

Er is steeds meer bewijs dat de gezondheid van kinderen kan lijden onder nadelige blootstellingen tijdens kritieke perioden in hun ontwikkeling, zoals de foetale fase. Een van die blootstellingen is een ongezond voedingspatroon van de moeder. Als zij ongezond eet tijdens de zwangerschap, kan dat gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Maar welk voedingspatroon een negatief effect kan hebben, was niet geheel duidelijk.

ALPHABET

Onderzoekers uit zeven Europese landen hebben dat nu uitgezocht voor diverse aandoeningen. Als onderdeel van deze ALPHABET-studie richtten de Nederlandse wetenschappers van het Erasmus MC zich vooral op de ziekte astma. Hiervoor kregen zij via ZonMw subsidie vanuit het Joint Programming Initiative ‘a Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). Om verbanden te onderzoeken tussen het voedingspatroon tijdens de zwangerschap en het ontstaan van astma bij het kind, vulde iedere moeder uitgebreide vragenlijsten in over haar voeding tijdens die periode. Bij kinderen werd later gekeken of ze de diagnose astma hadden. Ook werden hun longfunctie gemeten en het orgaanvet in de buik – dat gerelateerd is aan voeding van het kind - onderzocht met MRI.

Preventie

In totaal deden 18.326 paren van moeders en kinderen uit zeven landen mee aan dit astma-onderzoek. Hieruit bleek dat kinderen van moeders met een zeer ongezond eetpatroon tijdens de zwangerschap - zoals weinig groenten, fruit, granen en te veel vette producten, suikers, rood vlees en zout - een 1,5 tot 3 procent verhoogde kans op astma of een lagere longfunctie hebben. Verder toonden de onderzoekers aan dat meer buikvet bij de kinderen is geassocieerd met een lagere longfunctie en een hoger risico op astma. Met deze bevindingen is het nu mogelijk effectievere preventieprogramma’s te ontwikkelen gericht op voeding en gewicht voor vrouwen tijdens hun zwangerschap.


Project: Early life programming of childhood health: a nutritional and epigenetic investigation of adiposity and bone, cardiometabolic, neurodevelopmental and respiratory health (ALPHABET)
Projectleiders: Liesbeth Duijts, kinderarts-pulmonoloog en epidemioloog van het Erasmus MC
Programma: JPI HDHL, projectnummer 529051014

Meer informatie
JPI HDHL internationaal
 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website