Beschadigingen van de witte stof in de hersenen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van dementie en parkinsonisme. Onderzoekers van het Radboudumc hebben dat verband voor het eerst aangetoond. Daarvoor gebruikten ze zogenaamde Diffusion Tensor Imaging.

In onze hersenen zorgt de witte stof ervoor dat de gebieden met grijze stof met elkaar in verbinding staan. Die verbinding is belangrijk omdat de zenuwcellen in de grijzestofgebieden dan onderling met elkaar kunnen communiceren. Als we ouder worden, ontstaan er afwijkingen in de witte stof en verloopt die communicatie stroever. Iedereen krijgt hiermee te maken, maar bij sommigen kan dit proces leiden tot parkinsonisme of dementie.

Wittestofbanen

De verminderde kwaliteit van witte stof is goed te zien op MRI-scans. Waarom die afwijking soms leidt tot die ernstige hersenaandoeningen, is onbekend. Onderzoekers van de afdeling Neurologie van het Radboudumc wilden dat onderliggende proces in kaart brengen. Zij gebruikten de zogenaamde Diffusion Tensor Imaging, een MRI-techniek die de microstructuren van de wittestofbanen rondom de beschadigingen in beeld kan brengen. Daarmee zijn ze mensen gaan volgen die afwijkingen hadden, maar nog geen ziekteverschijnselen.

Netwerk verstoord

De studie loopt nu veertien jaar en in totaal zijn 503 deelnemers meerdere malen gescand. Enkele tientallen van hen hebben inmiddels dementie of parkinsonisme gekregen. De eerste resultaten laten inderdaad zien dat de wittestofafwijkingen een rol spelen bij het ontstaan van deze ziekten. De kwaliteit van de omringende wittestofbanen neemt af. Ook zagen de onderzoekers waarom die beschadigingen lang niet altijd leiden tot zo’n ernstige hersenaandoening. Dit gebeurt alleen wanneer ze op plaatsen in de hersenen zitten waar veel zenuwverbindingen bij elkaar komen, waardoor het netwerk verstoord raakt. In een vervolgonderzoek willen de Nijmeegse wetenschappers het ontstaan van wittestofafwijkingen in detail bestuderen en kijken of het mogelijk is dat proces met geneesmiddelen een halt toe te roepen.


Project: Small vessels, big trouble! A multimodal magnetic resonance imaging prospective cohort study on cognitive and motor consequences of cerebral white matter lesions 
Projectleider: Frank-Erik de Leeuw, Radboudumc
Programma: Vidi, projectnummer 91712351

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website