Mag ik me even voorstellen? Per 1 januari ben ik Henk Smid opgevolgd als algemeen directeur van ZonMw. Inmiddels heb ik uitgebreid kennisgemaakt met de diverse programma’s, de deskundigen die hierbij betrokken zijn en vele hardwerkende professionals in het veld. Mijn eerste impressie is dat ik in een geweldig mooie ‘snoepwinkel’ ben beland. Wat een prachtige en belangrijke onderwerpen komen aan bod, en wat een mooi netwerk waarin ZonMw het werk samen met al die partners kan doen!

Eén van de eerste onderwerpen waarop ik mij kon richten in mijn nieuwe functie, is ons beleidsplan voor 2020-2024. Dit plan is nu gereed en we zouden het op 31 maart presenteren tijdens een mooie conferentie. Zouden, omdat de realiteit ten tijde van het schrijven van deze column geheel is veranderd. Het coronavirus (COVID-19) houdt de wereld in zijn greep. De maatregelen van het kabinet hebben ook directe gevolgen voor ZonMw. Voor de medewerkers, maar zeker ook voor het gehele subsidieproces. Veel van onze partners, aanvragers en deelnemers aan projecten werken immers in het medische veld en hebben op dit moment andere prioriteiten. Zij zijn druk bezig de beste zorg te leveren aan mensen met corona. Daar zijn wij trots op, samen met de vele duizenden mensen die spontaan klapten voor het personeel in de zorg.

Extra tijd

Om ervoor te zorgen dat iedereen tijd krijgt om te focussen op wat nu belangrijk is, hebben we diverse maatregelen genomen. Voor sommigen zal die focus nog steeds het doen van onderzoek zijn, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen gelijke kansen krijgt, gelden onze maatregelen voor het gehele subsidieproces en bijna alle programma’s. Op onze website staat alle informatie hierover.

Kennis van het virus

Voor nu is het ook belangrijk dat er snel meer bekend wordt over dit virus: hoe ontwikkelt het zich en hoe valt het te bestrijden. We hebben daar het liefst snel een antwoord op. Daarom is het mooi te zien dat er al veel initiatieven zijn en dat wetenschappers in de hele wereld samen optrekken. Het delen van onderzoeksdata vinden wij altijd al belangrijk. Het blijkt nu, in deze uitzonderlijke situatie waarin we allemaal hetzelfde belang hebben, van onmisbare waarde te zijn. Het kabinet heeft extra onderzoeksgeld beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van kennis over het coronavirus. Dit geld gaat naar projecten die de acute medische onderzoeksvragen en de urgente medische, sociale en maatschappelijke onderzoeksvragen over COVID-19 helpen beantwoorden. Binnenkort wordt op de websites van ZonMw en NWO meer bekend gemaakt over de onderzoeksmogelijkheden, de procedure en aanpak.


Véronique Timmerhuis is algemeen directeur van ZonMw.

Foto: Sietske Raaijmakers
Publicatiedatum: 2 april 2020

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website