Bij de ziekte van Lyme kan de ziekteverwekker zich als lichaamseigen materiaal voordoen, waardoor het immuunsysteem het eigen weefsel gaat aanvallen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat de nog onbekende receptor TLR10 in staat is het afweersysteem te remmen en ontstekingen te verminderen.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Onderdelen van deze bacterie lijken op stukjes van menselijk weefsel of menselijke cellen, waardoor het immuunsysteem soms ook het eigen weefsel gaat aanvallen. Bij het herkennen van de Borrelia-bacterie spelen receptoren op de menselijke afweercel een rol. Een receptor is een eiwit dat, wanneer een bacterieel fragment zich eraan bindt, een immuunreactie op gang brengt in de immuuncel.

TLR-receptoren

De Toll like receptoren (TLR) vormen een klasse van receptoren die bacteriën herkennen en belangrijk zijn voor het aangeboren afweersysteem. Van de meeste was hun werking al bekend, maar niet van de TLR10. Onderzoekers van het Radboudumc brachten de werking in kaart van deze receptor die zich bevindt op de immuuncellen. 

Remmende werking

Anders dan de andere receptoren uit de TLR-klasse blijkt TLR10 de afweer niet te activeren, maar te remmen. Dat maakt de receptor uniek, concluderen de onderzoekers. Als deze receptor wordt aangezet, geeft de afweercel bovendien een anti-ontstekingsreactie. De onderzoekers vroegen zich vervolgens af hoe de cellen daartoe worden aangezet; hoe krijgen de cellen deze anti-inflammatoire status? Om dat te weten te komen, is het nodig te achterhalen aan welke onderdeel van een bacterie of schimmel de receptor zich bindt. Dit specifieke onderdeel hebben de onderzoekers nog niet kunnen vinden.

Vervolgonderzoek

Een andere resterende vraag voor vervolgonderzoek is of TLR10 ook in combinatie met TLR1 of TLR2 kan werken. Deze laatste twee receptoren kunnen de afweer en mogelijke ontsteking juist op gang brengen. Beïnvloeding van TLR10 zou het mogelijk maken het afweersysteem gericht te remmen of te activeren, en zo de ziekte van Lyme te bestrijden. 


Project: Toll-like receptor 10, a new player in the arena of Lymeassociated joint inflammation
Projectleider: Leo Joosten, Radboudumc, afdeling algemene interne geneeskunde
Programma: Veni, projectnummer 91617006
 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website