Een projectteam van TU Delft en de Vrije Universiteit ontwikkelde een feedbacksysteem voor het trainen van de perfecte werp- of slagtechniek. Vanwege de veelbelovende resultaten werd het systeem doorontwikkeld tot het gebruiksvriendelijker ThrowPerfect. De Nederlandse honkbal- en softbalselecties maken er inmiddels gebruik van.

Hoe ontwikkel je als honkbalpitcher grote snelheid in je worp, zonder je lichaam te overbelasten? De Vrije Universiteit Amsterdam en TU Delft onderzochten die vraag in het door NWO-TTW gefinancierde onderzoeksproject FASTBALL. Ze ontwikkelden een feedbacksysteem om de timing van de heup- en romprotaties tijdens training en wedstrijden vast te leggen. De interventie, die spelers feedback geeft op hun worp, blijkt een effectief middel om de training van pitchers te verbeteren.

Gebruiksvriendelijke versie

In samenwerking met honk- en softbalbond KNBSB en Nazca Solutions, een bedrijf gespecialiseerd in datatoepassingen, startten de twee universiteiten met steun van ZonMw een nieuw project, waarin ze het prototype doorontwikkelden. Dat werd ThrowPerfect, een systeem dat spelers en coaches zelf kunnen bedienen. De gegevens worden opgeslagen in een database, zodat de coach op groepsniveau en de speler op individueel niveau bewegingsinformatie van trainingen kan teruglezen. 

Ook tennis

Hoewel ontwikkeld voor pitchen, blijkt het systeem nuttig voor alle sporten waarbij de juiste reeks van bewegingen (kinetic chain) uitgevoerd moet worden, zoals tennis, golf of cricket. In samenwerking met tennisbond KNLTB wordt nu ook in de tennissport ervaring opgedaan met het systeem (kinetic chain).


Project: ThrowPerfect, een feedbacksysteem voor het trainen van de perfecte werp- of slagtechniek
Projectleiders: DirkJan Veeger, Universiteit Delft, afdeling biomechanical engineering 
Programma: Onderzoeksprogramma Sport en Bewegen 2017-2020, projectnummer 546002017
​​​​​​​

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website