De buitenste cellaag van het hart, die wellicht de groei van spierweefsel stimuleert, wordt na een hartinfarct geactiveerd. Onderzoekers van het LUMC onderzochten of dit ook gebeurt bij andere vormen van hartschade, zoals een vergrote hartspier.

In de embryonale fase levert het epicard, de buitenste cellaag van het hart, een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling van de hartspier. Het levert niet alleen cellen, maar ook stoffen die de groei van spierweefsel stimuleren. In het volwassen hart is het epicard een inactieve cellaag. Maar onder sommige omstandigheden wordt het epicard ‘wakker geschud’, en beginnen de epicardcellen met het herhalen van een deel van hun embryonale processen. 

Activering na hartinfarct

Na een hartinfarct, waarbij een deel van de kransslagaders wordt afgesloten, sterft een deel van de hartspier af en vormt zich een litteken op de plek van de schade. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat in zo’n geval het epicard geactiveerd wordt, maar het was onbekend of dat ook voor andere typen hartschade geldt. Onderzoekers van het LUMC onderzochten welke typen hartschade de epicardcellen stimuleren. 

Model voor vergrote hartspier

Een andere vorm van hartschade is het ontwikkelen van een vergrote hartspier, die vaak ontstaat door verhoogde bloeddruk of een vernauwing in de aorta, waarbij het littekenweefsel leidt tot hartfalen. De onderzoekers maakten voor deze aandoening een kweekmodel met epicardcellen. Daaruit bleek verrassenderwijs dat een vergrote hartspier het epicard niet activeert. Hetzelfde blijkt te gelden voor andere vormen van hartschade.

Epicard stimuleren

Om te onderzoeken hoe het epicard geactiveerd wordt, werd een model van een infarct gemaakt, dat de activatie van de cellen in beeld brengt. De onderzoekers identificeerden meerdere factoren die daarvoor van belang zijn. Momenteel onderzoeken zij of het epicard lokaal gestimuleerd kan worden en of dat leidt tot een verbeterde hartfunctie na schade. 


Project: Outside insight; using the epicardium to improve the function of the damaged heart
Projectleiders: Anke Smits, Leids Universitair Medisch Centrum, afdeling moleculaire celbiologie
Programma: Veni, projectnummer 91614079 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website