De samenstelling van de bacteriële darmflora blijkt zicht te geven op het verloop van chronische darmontstekingen. Een nieuwe techniek om deze darmflora eenvoudig in kaart te brengen maakt de diagnostiek laagdrempeliger en nauwkeuriger. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC-locatie VUmc.

Inflammatoire (ontstekingsgerelateerde) darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen een grote impact op het patiëntenwelzijn hebben. Soms zijn er al op jonge leeftijd darmoperaties nodig, waarbij stukken ontstoken darm moeten worden verwijderd. Hoewel er een duidelijk verband is tussen darmflora en chronische darmziekten, laten diagnostiek en behandeling nog te wensen over. De darm is een complex orgaan met meer dan honderd verschillende bacteriesoorten, die vaak niet gekweekt kunnen worden. Om een diagnose te stellen wordt een stukje darmweefsel weggenomen en onderzocht, wat belastend is voor de patiënt. De therapie bestaat uit antibiotica en ontstekingsremmers. 

Evenwicht

Onderzoekers van het Amsterdam UMC-locatie VUmc bekeken het verloop van chronische darmontstekingen en het behandelingseffect. Ze verzamelden materialen (darmbiopten en ontlasting) van honderd patiënten met inflammatoire darmziekten, die zij een jaar of langer volgden. Uitgangspunt is dat ieder mens een eigen bacterieel evenwicht heeft, en dat een verstoring van dat evenwicht een hogere kans geeft op een opvlamming van de chronische darmaandoening, in de vorm van een ontsteking.   

Nieuwe test

Met een nieuwe test, ISpro, kan de samenstelling van darmflora bij elke patiënt een tijdlang gevolgd worden. Aan de hand van darmbacterieprofielen uit ontlasting maakt deze test een overzicht van de aanwezige darmbacteriën en hun onderlinge verhoudingen. Deze techniek geeft binnen vijf uur een uitslag en maakt het overbodig om een weefselmonster uit de darm te nemen. 

Grotere zekerheid

Uit het onderzoek blijkt dat er al veranderingen in samenstelling en verhouding van de bacteriën te zien zijn, voordat de patiënt klachten heeft. Met name de diversiteit aan bacteriën neemt af. De activiteit van de ontsteking is op deze manier meetbaar. De darmflora is daarmee een goede biomarker voor het verloop van inflammatoire darmziekten. Uit een computersimulatie op basis van een grotere patiëntengroep blijkt bovendien dat de methode waarschijnlijk een diagnosestelling mogelijk maakt met 90 tot 95 procent zekerheid, terwijl dit bij de bestaande methode rond 70 procent ligt.

Andere toepassingen

De techniek zal binnenkort beschikbaar komen voor patiëntenzorg. Daarnaast hebben onderzoekers uit andere vakgebieden belangstelling voor de ISpro-techniek. Denk daarbij aan aandoeningen waarbij bacteriën een grote rol spelen, zoals longziekten (COPD) of vroeggeboorten (vaginaal microbioom).


Project: Microbiota profiling as a consecutive predictive biomarker for disease activity, disease course and personalized treatment in Inflammatory Bowel Disease
Projectleiders: Paul Savelkoul, Amsterdam UMC-locatie VUmc, afdeling medische microbiologieen infectiepreventie
Programma: Programma Translationeel Onderzoek, projectnummer 95103009 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website