Onderzoekers kunnen aan de hand van stoffen in bloed en urine objectief vaststellen wat iemand gegeten heeft. Als maatstaven voor voedselinname zijn biomarkers daarom van belang voor voedingsonderzoek. Het Europese consortium Food Biomarkers Alliance ontdekte tientallen nieuwe biomarkers.

Voor onderzoek naar de invloed van voeding op ziekten en aandoeningen zijn betrouwbare gegevens over de voedingsinname van de onderzoeksdeelnemers cruciaal. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van vragenlijsten zoals food frequency questionnaires of voedingsdagboeken. Maar er is ook een andere, meer objectieve manier. 

Biomarkers

Na de verwerking van voedsel ontstaan in bloed en urine metabolieten: chemische stoffen zoals aminozuren, glucose of adrenaline. Dankzij nieuwe laboratoriumtechnieken kunnen die steeds beter gemeten worden. Voordeel van deze zogenaamde biomarkers van voedselinname is dat zij een meer objectieve weerslag zijn van het voedsel dat gegeten is. Er zijn echter nog maar weinig gevalideerde biomarkers van voedselinname. 

Europees onderzoek

In de Food Biomarkers Alliance (FOODBALL) werkten 22 partners uit tien Europese landen en Canada samen om nieuwe biomarkers voor voedselinname te valideren. Onderdeel daarvan was het opzetten van open data-platforms voor de verspreiding van kennis, databases en software. Het consortium maakte gebruik van data uit biobanken van bevolkingsonderzoek, afgeronde voedingsexperimenten en data uit nieuw voedingsonderzoek. Daarbij werd ook gebruikgemaakt van nieuwe samplingtechnieken, zoals de analyse van gedroogd bloed. 

Veertien voedselgroepen

Het identificeren van nieuwe biomarkers voor voedselinname was succesvol, concluderen de onderzoekers. Metabolieten blijken geschikt om binnen een grote samenwerkingsstudie nieuwe biomarkers voor voedselinname te identificeren. De onderzoekers stelden biomarkers op voor een groot deel van veertien geselecteerde voedingssoorten, waaronder tomaat, rijst, pasta, linzen, melk en kaas. Voor melk zijn dat bijvoorbeeld lactose, galactose en galactonate. Ook werd een methode opgezet en ter beschikking gesteld voor het uitvoeren van metabolietenstudies.


Project: The Food Biomarkers Alliance (FOODBALL)
Projectleider: Edith Feskens, Wageningen Universiteit, afdeling humane voeding 
Programma: JPI HDHL, projectnummer 529051002

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website