Blaasspoelingen met het antibioticum gentamicine kunnen terugkerende urineweginfecties door resistente bacteriën voorkomen. Dankzij de plaatselijke toediening daalt ook het gebruik van antibiotica in tablet- of infuusvorm en het aantal ontstekingen door multiresistente bacteriën.

Blaasontstekingen die telkens terugkeren ontstaan vaak door resistente bacteriën. In een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kregen negentig patiënten met frequente urineweginfecties gedurende zes maanden blaasspoelingen met gentamicine. De patiënten werden onderzocht in het LUMC en het Haga Ziekenhuis, na verwijzing door urologen, huisartsen en internisten uit heel Nederland. Bij de meesten werd de blaasontsteking veroorzaakt door een multiresistente bacterie, bestand tegen meerdere soorten antibiotica.

Gentamicine

Gentamicine is een zeer effectief antibioticum dat normaliter per infuus wordt toegediend. Bij blaasspoeling is een hoge dosering mogelijk, omdat de gentamicine niet in het bloed wordt opgenomen. Dat voorkomt bijwerkingen zoals nierbeschadiging en gehoorverlies. Anders dan antibiotica in tablet- of infuusvorm heeft het medicijn bij deze lokale toepassing ook geen invloed op de bacteriën in de darm. Daardoor daalt mogelijk de kans op dragerschap van resistente bacteriën. 

Forse daling

Door de spoelingen met gentamicine daalde het aantal blaasontstekingen per zes maanden van gemiddeld 4,8 ontstekingen per persoon naar gemiddeld één. Het percentage ontstekingen door multiresistente bacteriën nam af van 78 naar 23 procent. Resistentie voor het antibioticum gentamicine bleef voor en na de behandeling gelijk. De blootstelling aan gentamicine bleef beperkt tot de blaas; in de bloedbaan werd geen opname aangetoond. Er traden geen relevante bijwerkingen op en de behandeling werd met een gemiddeld rapportcijfer 8 beoordeeld.
 


Project: New use of aminoglycosides: Prevention of recurrent urinary tract infections by multi-drug resistant bacteria, by intravesical administration of antibiotics 
Projectleider: Jaap van Dissel, LUMC
Programma: Goed Gebruik Geneesmiddelen, projectnummer 836011028
 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website