Intensive-carepatiënten die kunstmatig beademd worden, krijgen vaak preventief medicijnen om hun luchtwegen schoon te houden. Onderzoek laat zien dat het beter is dit alleen te doen bij een medische indicatie. Dat voorkomt bijwerkingen zoals hartritmestoornissen en onrust.

Bij patiënten met ernstige ademhalingsproblemen is vaak kunstmatige beademing noodzakelijk. Op veel intensive-careafdelingen krijgen deze patiënten preventief medicijnen – door middel van verneveling – die hun luchtwegen helpen schoon te houden. De gedachte hierachter is dat beademde patiënten niet zelf hun luchtwegen kunnen ontdoen van slijm door te hoesten, omdat ze in slaap worden gehouden. Tegenwoordig worden deze patiënten echter niet meer diep in slaap gehouden, of zelfs helemaal niet. Onderzoekers in het Amsterdam UMC-locatie AMC testten daarom of de arbeidsintensieve en kostbare preventieve vernevelbehandeling nog wel nodig is.

Resultaten

Aan de gerandomiseerde gecontroleerde studie namen 922 patiënten deel vanuit zeven Nederlandse ziekenhuizen. De ene groep kreeg standaard de preventieve vernevelbehandeling, de andere alleen als daarvoor een medische reden was, zoals een spasme van de kleinere luchtwegen of de aanwezigheid van heel taai slijm. Na 28 dagen hadden in beide groepen evenveel patiënten geen beademing meer nodig, de belangrijkste uitkomstmaat.

Minder bijwerkingen

De resultaten laten zien dat het niet nodig is patiënten die kunstmatig beademd worden preventief te vernevelen. Een strategie waarbij alleen op indicatie wordt verneveld is even effectief en bovendien goedkoper en veiliger. Bij patiënten in de ‘op-indicatie’-groep’ traden aanzienlijk minder bijwerkingen op, zoals hartritmestoornissen, stress en onrust. De onderzoekers hebben de resultaten gepubliceerd in JAMA.


Project:  Effectiveness of routine nebulisation of mucolytic agents and bronchodilating drugs in intubated and ventilated intensive care unit patients
Projectleiders:  Frederique Paulus, Amsterdam UMC - locatie AMC  
Programma: Goed Gebruik Geneesmiddelen, projectnummer 836021016

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website