Reumapatiënten bij wie de ziekte rustig is dankzij een combinatie van methotrexaat en een biologisch medicijn, kunnen proberen hun medicatie af te bouwen. Welk van de twee middelen zij afbouwen maakt voor de ziekteactiviteit niet uit, blijkens onderzoek van Mieke Hazes. Gezien de hogere kosten verdient afbouw van een biological de voorkeur.

Vroege en intensieve behandeling met nieuwe medicijnen heeft de kwaliteit van leven van mensen met reumatoïde artritis sterk verbeterd. Doordat de reuma bij steeds meer mensen rustig wordt – er is geen ontstekingsactiviteit meer te zien – wordt tegenwoordig ook vaker geprobeerd de reumamedicijnen te verminderen. Dit is ook de wens van veel patiënten. Zij willen graag met zo min mogelijk medicijnen hun leven in goede gezondheid doorbrengen.

Twee middelen

In de TARA-studie onderzocht Mieke Hazes van het Erasmus MC welke manier van medicijnen verminderen het beste is bij reumapatiënten die een combinatie krijgen van twee middelen, methotrexaat en een biologisch medicijn. Biologische medicijnen, gemaakt van dierlijk of menselijk eiwit, remmen de werking van cellen en eiwitten die chronische ontstekingsprocessen veroorzaken.

Ziekteactiviteit gelijk

Aan de studie namen alleen patiënten deel bij wie de reumatoïde artritis rustig was. Loting bepaalde welk medicijn (methotrexaat of de biological) iemand ging afbouwen. Na een jaar is gekeken naar de resultaten. Het blijkt voor de ziekteactiviteit geen verschil te maken of patiënten de biological afbouwen of de methotrexaat. Een meerderheid van de patiënten kon het medicijn volledig afbouwen: 54 procent hoefde geen biological meer te gebruiken en 72 procent geen methotrexaat.

Begin met biological

Voor de ziekteactiviteit maakt het dus niet uit welk medicijn mensen afbouwen, maar voor de kosten wel. Biologische medicijnen zijn namelijk veel duurder. Daarom is het advies om, wanneer de ziekte rustig is, te beginnen met het afbouwen van het biologische medicijn.


Project: TApering strategies in anti-TNF&MTX induced remission in Rheumatoid Arthritis. Should we taper MTX or anti-TNF first?
Projectleiders: Mieke Hazes, Erasmus MC
Programma: Goed Gebruik Geneesmiddelen, projectnummer 171102014

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website