Een injectie met methyleenblauw in de tussenwervelschijf bij patiënten met chronische discogene lage rugpijn levert geen significante pijnverlichting op. Dat ontdekten onderzoekers van het Maastricht UMC.

Chronische discogene lage rugpijn kan veroorzaakt worden door kleine scheurtjes in de discus, de schijf die ervoor zorgt dat wervels elkaar niet raken. Deze scheurtjes kunnen rugpijn veroorzaken door prikkeling van zenuwen in de tussenwervel. Het toedienen van methyleenblauw zou kunnen helpen tegen de pijn, omdat deze stof de zenuwuiteinden laat desintegreren. 

Pijnbestrijdingscentra

Onder leiding van projectleider Maarten van Kleef voerden onderzoekers een placebo-gecontroleerde gerandomiseerde studie uit naar de werkzaamheid en veiligheid. Daarbij werden patiënten gerekruteerd uit de pijnbestrijdingscentra in Arnhem, Leiderdorp, Tilburg en Maastricht. 

Verbetering

Vierentachtig patiënten met lage rugklachten veroorzaakt door de tussenwervelschijf deden mee aan het onderzoek. Een groep kreeg methyleenblauw, een andere groep kreeg een zogenaamd actief placebo, een stof waarvan de bijwerkingen de patiënt doen geloven dat er iets gebeurt. In beide groepen werd een afname van de pijn van tenminste 30 procent gerapporteerd. Het verschil tussen beide groepen was niet significant – 35 procent in de eerste groep tegenover 26,8 procent in de tweede. Wat betreft de vraag of hun gezondheid geheel of veel verbeterd was, antwoordden beide groepen nog minder verschillend (27 procent positief tegenover 25,6 procent).

Geen meerwaarde

De onderzoekers concluderen dat het geven van injecties met methyleenblauw in de tussenwervelschijf geen meerwaarde heeft bij de behandeling van chronische discogene lage rugpijn boven een actieve placebo. Omdat 25 procent van alle placebopatiënten een grote daling in pijnscores laat zien, is verder onderzoek wel wenselijk. De resultaten van de studie zullen uiteindelijk gebruikt worden in behandelingsrichtlijnen in gespecialiseerde pijnbestrijdingscentra.


Project: Multicenter Randomized Double-Blind Placebo-Controlled trial of Intradiscal Methylene Blue Injection for Chronic Discogenic Low Back Pain
Projectleider: Maarten van Kleef, Maastricht UMC+, School for Mental Health and Neuroscience
Programma: Goed Gebruik Geneesmiddelen, projectnummer 836011026

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website