De wanden van bloedvaten spelen een belangrijke rol bij infecties, chronische ontstekingsreacties en bloedtransfusie. Onderzoekers van Sanquin bouwen aan een model dat de processen in aders en slagaders nabootst.

Aan de binnenkant van onze bloedvaten zit een belangrijke laag cellen, de endotheelcellen. Zij vormen een barrière tussen het bloed en de weefsels. Onderzoekers van de onderzoeksafdeling moleculaire celbiologie van Sanquin, onder leiding van Peter Hordijk, wilden meer te weten te komen over de rol en de invloed van deze cellen.

Slagaders en aders

Om te beginnen gaven zij menselijke bloedvaten, aangeleverd door ziekenhuizen, een kleur en bekeken ze de endotheellaag met hoge-resolutiemicroscopie. Er blijken duidelijke verschillen te zijn tussen het endotheel van slagaders en aders. Dat heeft te maken met de onderliggende laag steuneiwitten en spiercellen. De bloedvatwanden van een slagader worden eerder stijf dan die van een ader. Dat bleek ook bij het aankleuren van verschillende steuneiwitten, zoals collageen.

Ontstekingsreacties

De wanden van bloedvaten spelen een belangrijke rol bij infecties, chronische ontstekingsreacties en bloedtransfusie. Naarmate we ouder worden slijt de slagaderwand. De flexibele componenten in onze bloedvaten nemen af, terwijl de stijvere componenten toenemen. Dit kan tot ontstekingsreacties leiden, en daarmee tot hart- en vaatziekten.

Nabootsen

De onderzoekers wilden die verstijving nabootsen in levende bloedvaten, om endotheelcellen in het oorspronkelijke bloedvat onder de microscoop te bekijken. In samenwerking met de LifeTec Group in Eindhoven maakten ze een ‘kamer’: een kleine ruimte van glas die geschikt is om op een microscoop te plaatsen. Daarin plaatsten ze een opengeklapt stukje bloedvat. Door er vloeistof langs te laten lopen, kan de fysiologie van bloed nagebootst worden. Zo kunnen de onderzoekers de processen in de endotheelcellen bestuderen. Wanneer het model eenmaal goed functioneert, is het tijd voor de volgende stap: het bestuderen van de endotheellaag van een intact bloedvat buiten het lichaam.
Projecttitel: Een humaan ex vivo model voor ontsteking en tumorcelmetastase: een beeld van cellulaire interacties in de bloedvatwand (geen link beschikbaar vanwege bescherming patent)
Projectleider: Peter Hordijk, Sanquin, afdeling moleculaire celbiologie
Programma:Meer Kennis met Minder Dieren, projectnummer 114021002Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website