Een zelfmanagement-groepsprogramma voor mensen met een spierziekte en chronische vermoeidheid is effectief. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Meer dan 60 procent van de mensen met een spierziekte is ernstig vermoeid. Het Radboudumc ontwikkelde voor hen het programma Energiek. Het zelfmanagementprogramma moet mensen met een spierziekte leren hun conditie te trainen, om te gaan met vermoeidheid in het dagelijks leven, optimaal te participeren en een sportactiviteit te vinden.

Energiebesparing en sport

De deelnemers leren gedurende zestien weken in groepssessies hoe ze energiebesparende strategieĆ«n en sportieve activiteiten kunnen inpassen in hun dagelijks leven. Het programma werd gegeven in Nijmegen (Revalidatie, Radboudumc), Arnhem (RC Groot Klimmendaal) en Venray (Gezondheidscentrum Buitenlust). Een projectgroep onder leiding van ergotherapeut Edith Cup  bij Radboudumc onderzocht de effectiviteit van Energiek. Onderzoeker Yvonne Veenhuizen vergeleek 29 deelnemers aan het programma met 24 mensen die standaardzorg ontvingen.

Grotere participatie en conditie

Op verschillende momenten tijdens het onderzoek beantwoordden de deelnemers vragen over de impact van hun vermoeidheid en de mate waarin ze betekenisvolle activiteiten in het dagelijks leven konden uitvoeren. Ook werd onderzocht of deelnemers door het programma meer of minder zorg of hulp gingen gebruiken. De Energiek-groep liet de grootste verbetering zien in de sociale participatie volgens de COPM, een instrument om sociale participatie te meten. Ook de ontwikkeling van de fysieke conditie ging sneller dan bij de groep met de gebruikelijke zorg. De impact van de vermoeidheid liet geen groot verschil zien. De kosten van Energiek zijn enigszins lager dan de gebruikelijke zorg, vanwege een afname in (para)medische kosten.

Eerste lijn

De resultaten worden gebruikt om Energiek te verbeteren en beschikbaar te maken in Nederland. Daarnaast kan het programma inmiddels binnen de financiering in de eerste lijn aangeboden worden als groepsbehandeling voor ergotherapie en fysiotherapie. Als het lukt het programma te implementeren in revalidatiecentra, moeten implementatie en effectiviteit opnieuw geƫvalueerd worden, stellen de onderzoekers.


Project:Energetic, a self-management group program aimed at reconditioning and participation in persons with a muscle disease
Projectleider: Edith Cup, Radboudumc, Afdeling revalidatie
Programma:DoelmatigheidsOnderzoek, projectnummer 837001402


Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website