Wat vinden artsen en patiënten van het geven van medicijnen aan (seks-)partners van patiënten met de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia? En wat zijn de wettelijke mogelijkheden?
Een derde van de her-infecties met chlamydia wordt veroorzaakt door onbehandelde sekspartners. In de onlangs afgeronde PICC-UP-studie onder leiding van arts maatschappij en gezondheid Hannelore Götz werd het draagvlak onder artsen en patiënten onderzocht om bij een chlamydia-infectie ook medicatie voor de partner mee te geven. De studie bekeek de mogelijkheden van partnerwaarschuwing en -behandeling bij huisartsen en soa-poliklinieken van de GGD, de centra seksuele gezondheid.
Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) in Nederland. Via onbeschermde seks kan deze soa gemakkelijk (en onbewust) worden doorgegeven. Uit gesprekken met patiënten blijkt dat zij hun sekspartners lang niet altijd waarschuwen, als zij weten dat ze besmet zijn. In het buitenland zijn nieuwe methoden onderzocht om partners zo snel mogelijk te behandelen: medicatie voor de partner aan de patiënt meegeven, of een recept voor de partner verstrekken na telefonisch contact met de partner.
Volgens de wet moet een arts altijd contact hebben met een patiënt, alvorens medicijnen voor te schrijven. Dat mag ook in de vorm van een telefonisch gesprek. Behandelaars van een soa-polikliniek van de GGD mogen aan patiënten medicijnen voor partners meegeven als ze een gesprek met hen hebben gehad, ook zonder hun identiteit te kennen. Patiënten vinden het een goed idee om medicijnen mee te krijgen voor hun partner. Ook het meegeven van een testpakket vinden zowel patiënten als hun partners een goede optie.
Ook huisartsen, GGD-artsen en verpleegkundigen werden ondervraagd. Zij vinden dat het behandelen van partners voor chlamydia gemakkelijker zou moeten zijn. Partners zouden, naast gesprekken over de behandeling, ook begeleiding moeten krijgen. Het meegeven van medicijnen vinden zij vooral geschikt voor patiënten met vaste partners en voor partners met een hoge kans op chlamydia. Naast het testen op chlamydia zou volgens de professionals ook altijd op andere soa’s getest moeten worden, eventueel met een testpakket. Wel moet er een goede balans gevonden worden tussen het snel behandelen van infecties en onnodig gebruik van antibiotica.
Project: Patient Initiated Contact treatment for Chlamydia: Understanding the Potential for increased effectiveness of Partner treatment in the Netherlands
Projectleider: Hannelore Götz, GGD Rotterdam Rijnmond
Programma: Infectieziektebestrijding 2014-2017, projectnummer 522002001