Een interventie die artrosepatiënten zelfredzamer, fysiek actiever en meer tevreden met hun kwaliteit van leven moet maken, blijkt effectief. De interventie wordt nu ook geschikt gemaakt voor andere aandoeningen.
Hoogleraar fysiotherapiewetenschap en lector innovatie van beweegzorg Cindy Veenhof (UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht) en promovendus Corelien Kloek (Tilburg University en NIVEL) ontwikkelden de interventie e-Exercise in samenwerking met artrosepatiënten en fysiotherapeuten. De interventie bestaat uit vijf reguliere behandelingen fysiotherapie, aangevuld met online ondersteuning. In een grootschalig onderzoek vergeleken zij de effectiviteit van e-Exercise vervolgens met de effectiviteit van reguliere fysiotherapie.
E-Exercise blijkt net zo effectief als reguliere fysiotherapie. Zowel in de interventiegroep als in de controlegroep gingen de deelnemers vooruit wat betreft fysiek functioneren, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Ze voelden minder pijn en vermoeidheid. In geen van beide groepen gingen artrosepatiënten structureel meer bewegen. Vanwege de deels online ondersteuning aan patiënten was e-Exercise goedkoper dan reguliere fysiotherapie. Die besparing maakt echter nauwelijks verschil op het totale kostenplaatje voor artrosepatiënten, waarbij medicijnen en aanpassingen in huis veruit de grootste kostenpost zijn.
De projectgroep gaat de interventie ook geschikt maken voor patiënten met aspecifieke lage rugklachten en voor mensen met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Verder worden professionals geschoold om te werken met e-health-interventies en wordt er een app ontwikkeld, die gekoppeld moet worden aan de elektronische patiëntendossiers van fysiotherapiepraktijken.
Project: De bruikbaarheid en kosteneffectiviteit van E-Exercise, een integratie van een fysiotherapeutisch beweegprogramma met een webapplicatie, bij mensen met artrose
Projectleider: Cindy Veenhof, UMC Utrecht, afdeling Revalidatie
Programma:Sport, projectnummer 525001007