Door het afremmen van een specifiek eiwit kan de ongewenste vorming van nieuwe bloedvaten bij patiënten met reuma of kanker worden geblokkeerd. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC.

Bij patiënten met chronische ontstekingsziekten of kanker speelt angiogenese, de vorming van nieuwe bloedvaten, een belangrijke rol in het in stand houden van ontstekingsreacties en tumorgroei. Internist-reumatoloog Sander Tas van het Academisch Medisch Centrum (AMC) ontdekte dat de vorming van bloedvaten bij deze patiënten via het eiwit NIK (NF-kappaB inducerend kinase) beïnvloed kan worden.

Selectief blokkeren

Dit eiwit kan selectief worden geblokkeerd in endotheelcellen, die een belangrijke rol spelen bij angiogenese. Met behulp van verschillende modellen toonden de onderzoekers aan dat het remmen van het NIK-eiwit een halt toeroept aan de angiogenese. Dat biedt mogelijkheden voor de behandeling van chronische ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis en de behandeling van kanker. In samenwerking met verschillende academische en farmaceutische partners zetten de onderzoekers in op verdere ontwikkeling van selectieve NIK-remmers. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van een nieuwe behandelmethode voor patiënten met chronische ontstekingsziekten en/of kanker.


Project: De rol van het eiwit NIK in bloedvatnieuwvorming bij ontstekingsreacties en in  tumoren
Projectleider: Sander Tas, Klinische Immunologie & Reumatologie, Academisch Medisch Centrum
Programma: Klinische Fellows, projectnummer 90700359

 Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website