Mestcellen spelen een coördinerende rol in het immuunsysteem. Het soort membraanblaasje dat zij afgeven bij een bedreiging, vertelt andere immuuncellen welk type vijand op de loer ligt. Dat ontdekte Tom Groot Kormelink.

Het afweersysteem bestaat uit veel verschillende typen immuuncellen, verspreid door het hele lichaam. Om hun werk effectief te kunnen doen, moeten zij met elkaar communiceren. Tom Groot Kormelink bestudeerde de communicatie tussen de mestcel en andere immuuncellen. Mestcellen zijn veelzijdige cellen van het immuunsysteem, strategisch gelegen bij weefsels die de omgeving in de gaten houden en in milt en lymfeklieren. Ze spelen een regelende rol in de afweer, doordat zij andere immuuncellen kunnen stimuleren of afremmen.

Type bedreiging

Groot Kormelink onderzocht met geavanceerde technieken de minuscule membraanblaasjes die deze mestcellen afscheiden. Hij ontdekte dat die blaasjes variëren, afhankelijk van het type bedreiging waarop de mestcellen reageren, zoals verschillende bacteriën of parasieten. De bedreiging bepaalt zowel het aantal blaasjes als de grootte en de inhoud ervan. En dat bepaalt weer het effect op andere immuuncellen. Met de membraanblaasjes beïnvloeden de mestcellen dus de regulatie van het afweersysteem.


Project:  Immuuncellen communiceren via minuscule membraanblaas (project is niet zichtbaar op zonmw.nl)
Projectleider: Tom Groot Kormelink
Universiteit Utrecht, faculteit der diergeneeskunde
Programma Veni, projectnummer 91614090

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website