Pacemakers laten de linker- en rechterkamer van het hart normaliter ongelijktijdig samentrekken. Dit is te verhelpen door de elektrode op een andere plek te implanteren, blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC+.

Een pacemaker wordt bij patiënten geïmplanteerd als hun hartslag te traag is. De elektrode van de pacemaker wordt gewoonlijk geplaatst in de rechterkamer. Een minpunt van deze stimulatieplaats is echter dat de samentrekking van het hart ongecoördineerd wordt, doordat de linkerkamer later samenknijpt. De pompfunctie van het hart vermindert hierdoor, wat kan leiden tot hartfalen.

Speciale elektrode

Dierexperimenteel onderzoek wees eerder in de richting van een mogelijk betere stimulatieplaats, waarbij de pompfunctie van het hart behouden blijft: de linkerzijde van het tussenschot tussen de linker -en rechterkamer. Cardioloog Kevin Vernooy van Maastricht UMC+ paste deze kennis voor het eerst toe bij patiënten die een pacemakerimplantatie moesten ondergaan. Zijn onderzoek laat zien dat het mogelijk is bij mensen deze plek te stimuleren. De speciaal hiervoor ontwikkelde elektrode is relatief gemakkelijk – na een snelle leercurve – te implanteren. De nieuwe stimulatieplaats resulteert inderdaad in een betere pompfunctie dan de gebruikelijke positie. Ook blijft de elektrode gedurende langere termijn goed werken.

Ook bij geleidingsstoornis

Deze stimulatieplaats lijkt ook veelbelovend te zijn voor patiënten met hartfalen en een geleidingsstoornis in de linkerkamer. Bij deze mensen verloopt de samentrekking ongecoördineerd door een te trage geleiding van elektrische prikkels in de linkerkamer. De verbetering in pompfunctie door de nieuwe stimulatieplaats is net zo goed als bij plaatsing van een speciale pacemaker met stimulatie in beide hartkamers, de huidige behandeling voor dit type patiënt.


Project: Nieuwe stimulatieplaats pacemaker    
Projectleider: Kevin Vernooy Cardiovascular Research Instituut Maastricht, Maastricht UMC+
Programma: Klinische Fellows, projectnummer 90700355

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website