Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Vrienden maken als je autisme hebt

11 mei 2017
Uit recent onderzoek door onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum en GGZ-instelling Yulius blijkt dat jongeren met autisme vergelijkbare wensen en verlangens hebben als jongeren zonder autisme, wat betreft romantische en vriendschappelijke relaties.

Voor jongeren met autisme is het wel een stuk lastiger om vriendschappelijke en romantische relaties aan te gaan, blijkt uit het onderzoek. Zij ondervinden meer moeilijkheden op het gebied van vriendschapsvaardigheden, sociale acceptatie door leeftijdsgenoten en het adequaat kunnen omgaan met grenzen. Het onderzoek vond plaats binnen de academische werkplaats autisme Samen Doen!, dat als doel heeft om de participatie van mensen met autisme te verbeteren. 

Vriendschap is belangrijk

Ondanks de behoefte aan vriendschappen is het soms moeilijk om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten. Het hebben van goede vriendschappen is niet alleen prettig, maar ook van maatschappelijk belang. Zo vermindert het hebben van goede vriendschappen de kans om gepest te worden en zorgt het voor meer zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Daarnaast blijken goede vriendschappen te beschermen tegen vroegtijdig schoolverlaten, psychische problemen zoals angst en depressie en helpt het jongeren om zich aan te passen aan veranderingen en stressvolle gebeurtenissen.

Groepstraining

Om jongeren met autisme te helpen beter aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten, kan een jongere een training volgen waarin hij leert over vriendschap en intimiteit en waarin wordt gewerkt aan het vergroten van het zelfvertrouwen. Nieuw op dit gebied is de Amerikaanse groepstraining PEERS. Dit programma is gebaseerd op wat sociaal vaardige jongeren in bepaalde situaties doen. Deze vaardigheden worden vervolgens aangeleerd. Jongeren leren bijvoorbeeld hoe zij succesvol een praatje kunnen aanknopen met leeftijdsgenoten. Ook leren zij hoe ze geschikte vrienden kunnen kiezen en hoe om te gaan met roddels, ruzie, afwijzing of pesten.

Effectiviteitsonderzoek 

In de Verenigde Staten is de training bewezen effectief: na het volgen van de training zijn jongeren sociaal vaardiger en hebben zij meer betekenisvolle vriendschappen. Om ook Nederlandse jongeren van PEERS te laten profiteren hebben Yulius en het Erasmus MC de training naar Nederland gehaald. Hij wordt nu vertaald en onderzocht op effectiviteit bij Nederlandse jongeren.