Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Poepmonster sluit chronische darmontsteking uit

6 april 2017
Patiënten die vermoeden dat ze een chronische darmontsteking hebben, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, hoeven in de toekomst niet standaard een vervelende coloscopie te ondergaan. Met de nieuwe techniek IS-pro volstaat een poepmonster.

Bij de nieuwe techniek is darmonderzoek alleen nodig wanneer er echt sterke verdenkingen zijn. Bovendien is de supersnelle test in elk ziekenhuis en in elk laboratorium toe te passen. Dries Budding ontwikkelde de techniek die de weg baant voor een compleet nieuwe tak van diagnostiek. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door financiering van het ZonMw programma Translationeel Onderzoek. Hij werkte samen met maag-darm-leverarts Ad van Bodegraven (Zuyderland Medisch Centrum).

Kleurstof

De techniek herkent een specifiek stukje DNA van bacteriën dat in alle bacteriën aanwezig is en waarvan de lengte specifiek is voor de bacteriesoort. Ook voegden de onderzoekers fluorescente kleurstoffen toe die het DNA van verschillende bacteriefamilies ieder een eigen kleur geven. Zo kunnen bijna alle bekende bacteriën binnen vijf uur worden geïdentificeerd.

Techniek IS-pro

‘De techniek IS-pro maakt de diagnose voor patiënten bij wie een inflammatory bowel disease (IBD) vermoed wordt simpeler’, zegt Budding. Een voorbeeld van deze chronische darmontstekingen is de ziekte van Crohn. ‘In plaats van een gang naar de maag-darm-leverarts, een coloscopie en een dagenlange bacteriekweek, kan de huisarts nu een poepmonster opsturen waarmee in bijna negen van de tien keer IBD is uit te sluiten. Alleen als een monster IBD aantoont, krijgt een patiënt coloscopisch onderzoek.’

Andere darmbacteriën

Budding is enthousiast over de mogelijkheden die de in VUmc ontwikkelde techniek biedt voor patiënten met ernstige darmklachten en artsen. De poeptest is gebaseerd op de samenstelling van de bacteriën in de darm, die anders is bij patiënten met een chronische darmontsteking dan bij gezonde mensen. Door de techniek kunnen patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa tijdig starten met therapie. Bovendien is het verloop van de aandoeningen beter en eenvoudiger te monitoren.

Overal reproduceerbaar

Voor een diagnostische test is het essentieel dat hij makkelijk en overal reproduceerbaar is. De poeptest is de eerste test van zijn soort waarbij aangetoond is dat hij in elk ziekenhuis en in elk laboratorium is toe te passen. Dat baant de weg voor een nieuwe tak van diagnostiek. Budding: ‘Er moet nog wel een aantal stappen tot certificering gezet worden om toestemming te krijgen voor algemene toepassing van de diagnostische test in Europese ziekenhuizen.’