Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Ouderen trainen in het beter gebruiken van hoorimplantaat

21 april 2017
Een optimaal gebruik van een hoorimplantaat vraagt om intensieve communicatie tussen de gebruiker en de betrokken zorgverleners, van audioloog tot logopedist. In het Active and Assisted Living-project Supporting Hearing in Elderly Citizens zijn technische hulpmiddelen ontwikkeld om oudere volwassenen te ondersteunen in het beter benutten van hun cochleair implantaat.
Groep mensen luistert naar een presentatie

Slechthorendheid is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen, met vaak een grote impact op de kwaliteit van leven. Als slechthorendheid niet meer met een hoortoestel kan worden gecompenseerd, biedt een hoorimplantaat of cochleair implantaat (CI) uitkomst. Omdat een CI een technisch geavanceerd apparaat is, vraagt de optimale inzet ervan om intensieve communicatie tussen de gebruiker en de betrokken zorgverleners, van audioloog tot logopedist.

Zelfverzekerder

Het project Supporting Hearing in Elderly Citizens ontwikkelde een aantal technische hulpmiddelen. Eén daarvan is een digital health-platform, dat bedoeld is om CI-gebruikers te empoweren en de communicatie met professionals op afstand moet verbeteren. Het platform voorziet in een grote informatiebehoefte. Gebruikers kunnen informatie op maat vinden en bijvoorbeeld filmpjes over hoe ze batterijen of de microfoonbescherming kunnen verwisselen. Tijdens een proef bleek 75 procent na raadpleging van het platform geen vragen meer te hebben en zich zelfverzekerder te voelen.

Hoortraining thuis

Ook ict-apps voor hoortraining kunnen het correct gebruik van een implantaat ondersteunen. Door gehoortesten met het implantaat in de thuisomgeving uit te voeren, wordt duidelijk of het apparaat goed is afgesteld en kan de voortgang gemonitord worden. Zowel de interactie met zorgverleners als het dagelijkse gebruik van een hoorimplantaat verbeteren na deze toepassingen. De lijnen met zorgverleners worden korter, door de mogelijkheid om thuis met het CI-team te communiceren. Hoortraining vanuit huis kan gebruikers bovendien helpen om het zogeheten ‘spraakverstaan’ te verbeteren. Zo kunnen CI-gebruikers zich nog makkelijker blijven bewegen in hun eigen professionele en sociale kring, ook als er veel omgevingsgeluid is.

Active and Assisted Living

In het Europese stimuleringsprogramma Active and Assisted Living (AAL) werken patiënten, bedrijven en organisaties aan ICT-oplossingen die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk actief te zijn, sociaal verbonden te blijven en zelfstandig te wonen. ZonMw financiert de Nederlandse AAL-partners.