Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Malariatest voor terugdringen antibioticaresistentie

25 april 2017
Onderzoekers ontwikkelen een diagnostische test die onderscheid mogelijk maakt tussen malaria en andere koortsveroorzakers. Zo kan antibiotica in de juiste gevallen worden voorgeschreven. Dat reduceert antibioticaresistentie en onnodig sterven.
Mug prikt in huid

Tot voor kort was malaria de grootste veroorzaker van koorts bij kinderen in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Door controleprogramma’s is deze ziekte teruggedrongen. Ook is sneldiagnostiek voorhanden om malaria vroegtijdig op te sporen. Het aantal kinderen dat zich met koorts meldt bij de arts blijft echter onverminderd hoog. Door slechte toegankelijkheid tot de gezondheidszorg is het voor veel artsen gebruikelijk om bij koorts antibiotica voor te schrijven. Bij veel ziekten die koorts veroorzakende is geen antibiotica nodig. Dit onnodig gebruik van antibiotica leidt tot toename van antibioticaresistentie. Goede diagnostiek en het juist voorschrijven van medicijnen zijn daarom van groot belang.

Resistentie

De vier voornaamste veroorzakers van koorts bij jonge kinderen in het onderzoeksgebied lijken te zijn Salmonella, E. coli, Pneumococcen en Streptococcen. Onderzoek toont aan dat een aantal veelgebruikte antibiotica niet meer werkzaam is. Dit is zeer verontrustend, omdat er in Burkina Faso geen alternatieven voorhanden zijn.

Diagnostiek

De precieze oorzaken van de koorts en de hoeveelheid onnodig voorgeschreven antibiotica zijn onbekend. Het project A rapid diagnostic test for non-malaria fevers (RAPDIF), uitgevoerd met lokale onderzoekers in Burkina Faso, richt zich op de ontwikkeling van nieuwe diagnostiek. Ook wordt gekeken welke ziekteverwekkers verantwoordelijk zijn voor koorts en hoe werkzaam antibiotica (nog) zijn. Zo krijgen artsen handvatten om alleen antibiotica te geven wanneer dit nodig is. Vanwege haar interesse in het beheersen van diverse soorten koorts is ook de World Health Organisation (WHO) direct betrokken bij dit project.