Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Laat kinderen meer over poep praten

11 april 2017
Kinderen met poepproblemen worden gestimuleerd om daarover te praten. Want poep zegt iets over je spijsvertering en je gezondheid. Aandacht voor de spijsvertering en het eigen lichaam op jonge leeftijd werkt een gezonde leefstijl in de hand.
Poeppaleis

In april 2017 werd het POP-UP PoepPaleis geopend. De bedoeling van het project is dat kinderen en ook volwassenen meer openlijk over poep gaan praten. Dat is nodig, omdat poep iets zegt over onze gezondheid. En poepen gaat zeker niet altijd goed. Zeker 100.000 kinderen met poepproblemen zijn onder behandeling van een arts. Daarnaast heeft Nederland 2 miljoen buikpatiënten. ZonMw ondersteunt het project.

Poeppaleis

Het kunstzinnig ingericht POP-UP PoepPaleis reist de komende tijd door het land. Dit POP-UP PoepPaleis laat kinderen op een vrolijke en creatieve manier meemaken hoe eten door de spijsvertering gaat en eindigt in … poep. Hoe ziet je poep eruit en wat zegt het? Het PoepPaleis leert kinderen dat je poep een boodschap heeft. Daarnaast is er een vrolijke website, is er een informatieve PoepPoster en is er een app in de maak.

Problemen voorkomen

Nieske Castelein en Tessie Vilé zijn de initiatiefnemers van het PoepPaleis. Zij vinden dat we niet zo moeilijk moeten doen over zoiets gewoons en belangrijks als poep. Castelein: ‘Het is eigenlijk heel gek dat iets dat zo alledaags is, met zo veel gêne omgeven is. Daarmee mis je ook de mogelijkheid om op tijd aan de bel te trekken en problemen in een vroeg stadium te voorkomen. Mijn kind had vroeger langdurig poepproblemen, maar daar praatte ik niet echt over. Ik kon er ook weinig informatie over vinden. Ik weet nu dat praten helpt om eerder de juiste oplossing te vinden.’

Gezonde leefstijl

Aandacht voor de spijsvertering en het eigen lichaam op jonge leeftijd werkt een gezonde leefstijl in de hand, is de gedachte van samenwerkingspartners Maag Lever Darm Stichting, RIVM, ZonMw en U CREATE. Met het project wordt kennis, communicatie en creativiteit ingezet voor een betere gezondheid. De opening van het Poeppaleis vond plaats op 12 april. Die dag is door de Maag Lever Darm Stichting uitgeroepen tot Nationale Poepdag, om meer aandacht te richten op onze ontlasting.