Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Nederland en Canada steunen onderzoek jeugdreuma

17 februari 2017
ZonMw, het Reumafonds en CIHR hebben samen 5,2 miljoen euro subsidie verstrekt aan Nederlands-Canadees onderzoek naar een personalised medicine-behandeling van kinderen met jeugdreuma. Dit onderzoek moet de basis leggen voor een nieuwe aanpak van ontstekingsreuma.
Groep mensen met een cheque

Het Reumafonds, ZonMw en de Canadian Institutes of Health Research (CIHR) gaan gezamenlijk 5,2 miljoen euro (8 miljoen Canadese dollar) investeren in Nederlands-Canadees reuma-onderzoek. Dit onderzoek, uitgevoerd in een internationaal netwerk van Nederlandse en Canadese onderzoekers onder de naam UCAN CAN-DU moet een personalized medicine behandeling van kinderen met jeugdreuma mogelijk maken.

Uitgedaagd

Jeugdreuma (Juveniele idiopathische artritis) treft meer dan 20.000 kinderen in Canada en Nederland. In 2016 riepen CIHR, ZonMw en het Reumafonds wetenschappers op om een onderzoeksvoorstel op te zetten dat de basis legt voor een nieuwe aanpak van ontstekingsreuma. Behandeling op maat was de insteek. ‘Bij de behandeling van reuma gaat het om kostbare geneesmiddelen met een zeer krachtige werking, maar ook vaak met ernstige bijwerkingen’, vertelt Henk Smid, directeur ZonMw. ‘Daarom willen we in de reumatologie personalised medicine stimuleren.’

Biomarkers

Het winnende onderzoek staat onder leiding van Nico Wulffraat, hoogleraar kinderreumatologie Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Canadese arts Rae Yeung van Toronto’s Hospital for Sick Children. Door het gebruik van biomarkers, biologische indicatoren, kan straks worden bepaald welk medicijn het beste zal aanslaan. Dat maakt een behandeling op maat mogelijk. Lodewijk Ridderbos, directeur Reumafonds, is ervan overtuigd dat het onderzoek innovaties in reuma-onderzoek gaat opleveren. ‘Dit onderzoek zal de kwaliteit van leven bij jonge patiënten verbeteren.’

Patiëntencohorten

Nederland en Canada beschikken over vergelijkbare patiëntencohorten en hebben beide excellente reuma-onderzoekers. Het bij elkaar brengen van deze cohorten en de onderzoeksexpertise in één netwerk is een enorme stap in de ontwikkeling van personalised medicine. ‘Ik verwacht veel van dit netwerk’, zegt Hani El-Gabalawy, wetenschappelijk directeur van het Institute of Musculoskeletal Health and Arthritis. ‘Nederland staat wereldwijd zeer goed aangeschreven in reumatologisch onderzoek’.