Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Staatssecretaris Van Rijn lanceert Canon Palliatieve Zorg

14 december 2016
Op het Nationaal Congres Palliatieve Zorg, lanceerde Staatssecretaris Van Rijn de Canon Palliatieve Zorg. De Canon is een historisch overzicht over de palliatieve zorg in Nederland. Met dit overzicht krijgen studenten, zorgprofessionals, beleidsmakers en burgers inzicht in het palliatieve werk van vroeger naar nu.

Historisch context belangrijk voor toekomstige inrichting van zorg

Goede palliatieve zorg is voor mensen met een levensbedreigende ziekte noodzaak. Er zijn in de historie veel mooie initiatieven ontstaan waarbij het nu van belang is om versnippering te voorkomen en de kwaliteit van de palliatieve zorg in Nederland te verbeteren. De schatting is dat > 100.000 mensen per jaar van verbeterde palliatieve zorg kunnen profiteren. De historische context van de palliatieve zorg is van belang voor de toekomstige inrichting van de zorg. Geleerde lessen en vergaarde wijsheden kunnen de basis vormen voor het draagvlak voor toekomstige ontwikkelingen en de inspanningen die daarvoor nodig zijn. De palliatieve zorg kan zich alleen ontwikkelen wanneer maatschappij, overheid, verzekeraars, vrijwilligers en professionele zorgverleners de handen ineen slaan om de kwaliteit van leven in de palliatieve fase voor patiënt en naasten te verbeteren. 

Nederland maakt een inhaalslag

De palliatieve zorg in Nederland heeft in de afgelopen jaren een enorme impuls gekregen en staat steeds steviger op de maatschappelijke agenda. Nederland heeft ten opzichte van een aantal andere landen in relatief korte tijd een enorme inhaalslag geleverd op de palliatieve zorg. Echter een goed overzicht van de historie en de betekenis daarvan voor de zorg zoals die heden ten dage wordt verleend ontbrak. ZonMw heeft samen met vele anderen de geschiedenis van de palliatieve zorg in kaart gebracht in de Canon Palliatieve Zorg.

Website Canon Palliatieve Zorg

De Canon Palliatieve Zorg brengt in 25 vensters de geschiedenis van palliatieve zorg in Nederland in beeld. De canon wil lezers enthousiast maken voor het grotere verhaal van palliatieve zorg die vraagt om veel draagvlak voor de toekomst. Vanuit 25 vensters krijgt de lezer enkele korte en een paar langere leestips mee voor wie meer wil weten over een bepaald onderwerp. Het bestaat uit teksten, historisch fotomateriaal, films, studieopdrachten en verwijzingen naar interessante informatie zoals boeken, artikelen en tijdschriften. 

Het Nationaal Congres Palliatieve Zorg wordt voor de 6e keer georganiseerd door multidisciplinaire beroepsvereniging Palliactief. De congresdeelnemers kunnen de historische kennis meenemen naar de praktijk van alledag. Dit is van belang voor o.a. studenten en nieuwe professionals in de palliatieve zorg. 

Meer informatie

Het ZonMw-programma 'Palliantie. Meer dan zorg' is onderdeel van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg en streeft ernaar de palliatieve zorg merkbaar te verbeteren voor de patiënt en naasten. Tot 2020 investeert het Kabinet 51 miljoen euro in 'Palliantie. Meer dan zorg' voor verbeteringen in zorg, onderzoek en onderwijs. De Canon Palliatieve Zorg is mogelijk gemaakt door ZonMw.