Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

E-health-programma helpt minder zout te eten

2 januari 2017
Het e-health-programma SUBLIEM helpt nierpatiënten effectief hun zoutgebruik te verminderen. Aandacht voor volhouden draagt bij aan een blijvend resultaat.
Patat

Bij chronische nieraandoeningen is beperking van de zoutinname belangrijk ter voorkoming van complicaties. Om patiënten daarbij te helpen, ontwikkelden onderzoekers van UMC Groningen het zelfmanagementprogramma SUBLIEM. De resultaten zijn veelbelovend, aldus hoogleraar en internist-nefroloog Gerjan Navis. Na afloop aten de deelnemers gemiddeld 1,8 gram zout minder per dag en was hun bloeddruk lager.

Interactieve zoutmodule

De kern van het programma is een interactieve zoutmodule die bijhoudt wat je eet en berekent hoeveel zout je hebt binnengekregen. Hieruit rolt een persoonlijke top-tien van etenswaren waarmee je het meeste zout binnenkrijgt. Deelnemers zijn zeer positief over de zoutmodule en waarderen deze met een 8,3. Vooral de eerste maanden, waarbij ook coaching op afstand beschikbaar was, kregen een hoge waardering. 

Volhouden

SUBLIEM bouwt voort op de eerder door UMC Groningen ontwikkelde interventie ESMO. Die beïnvloedde ook de zoutinname en de bloeddruk, maar dit effect verdween na een half jaar. SUBLIEM kent daarom een volhoud-module. ‘Dat bleek te werken’, aldus Navis. ‘Want niet alleen na drie maanden, maar ook na negen maanden was er nog effect op zout en bloeddruk.’ 

Trial-effecten

In de controlegroep was de bloeddruk zes maanden na de interventie niet lager, maar wel het zoutgebruik. Mogelijk komt dat door ‘trial-effecten’, denken de onderzoekers. Bijvoorbeeld doordat patiënten in de controlegroep zelf hun eetgewoonten aanpassen na uitloting voor de interventie.

Gebruiksvriendelijk

Momenteel werken de Groningers, samen met de Nierstichting, aan een plan om het onderzochte prototype te vertalen naar een meer gebruiksvriendelijke variant. Deze versie zou in de tweede helft van dit jaar beschikbaar moeten komen voor iedereen die zijn zoutgebruik wil verminderen.

Onderzoeksprojecten ZonMw

SUBLIEM kreeg subsidie vanuit het  ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek en de Nierstichting Nederland. Het ESMO-onderzoek is uitgevoerd tussen 2009 en 2015, met subsidie vanuit het ZonMw-programma Diseasemanagement Chronische Ziekten.