Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Experimenteel kankervaccin vergoed uit zorgverzekering

29 november 2016
Een experimentele behandeling door het Radboudumc wordt voor 20 miljoen euro betaald vanuit de basisverzekering. Het gaat om een vaccin dat de kans op terugkeer van huidkanker moet verminderen.

Als huidkankerpatiënten uitzaaiingen hebben in de lymfeklieren, worden deze klieren operatief verwijderd. Aanvullende bestraling vermindert de kans op nieuwe huidtumoren, maar niet op de terugkeer van kanker elders in het lichaam. Radboudumc ontwikkelde als alternatief een immuuntherapie. Afweercellen van de patiënt worden geprogrammeerd om tumorcellen aan te vallen en vervolgens toegediend als vaccin. Het potentiële voordeel is dat deze therapie door het hele lichaam tumorcellen aanpakt, met minimale bijwerkingen.

Zorgverzekering

Het Radboudumc gaat de werking van dit vaccin de komende jaren onderzoeken onder leiding van hoogleraar translationele tumorimmunologie Jolanda de Vries. De immuuntherapie wordt aangeboden in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle, en wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Dit is uitzonderlijk, aangezien experimentele behandelingen gewoonlijk geen toelating krijgen tot de basisverzekering. Het gereserveerde budget voor de behandeling bedraagt 20 miljoen euro voor de periode van vijf jaar en vier maanden. Het onderzoeksgedeelte wordt gefinancierd vanuit het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek, met subsidie speciaal voor voorwaardelijk toegelaten behandelingen.

Voorwaardelijk

De toelating van de behandeling tot de zorgverzekering gebeurt op voorwaarde dat het experiment voldoende informatie oplevert over de effectiviteit. Het onderzoek moet uitwijzen of het vaccin de terugkeer van kanker kan voorkomen. Daarnaast bekijken de onderzoekers het effect op de overleving, de veiligheid, de afweerreacties, de kwaliteit van leven en de kosteneffectiviteit van de zorg. In 2021 beoordeelt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of de immuuntherapie tegen huidkanker definitief opgenomen kan worden in het basispakket.