Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Jaarlijkse medicijncheck kan efficiënter

19 januari 2017
Artsen en apothekers kunnen de jaarlijkse medicatiebeoordelingen bij hun oudere patiënten efficiënter aanpakken. Het NIVEL en VUmc hebben een methode ontwikkeld die een deel van de werkzaamheden bundelt.

In een traditionele medicatiebeoordeling volgens de richtlijn Polyfarmacie bij ouderen werken de eigen huisarts en de eigen apotheker samen, soms bijgestaan door hun praktijkteams. Onderzoekers van NIVEL en VUmc ontwikkelden de zogenaamde Opti-Med-methode, waarin ondersteuners het voorwerk doen. Een vast expertteam van een huisarts of specialist ouderengeneeskunde en een apotheker adviseert de huisarts van de betrokken patiënt over aanpassingen van de medicatie. Alle partijen vinden deze manier van werken prettig, blijkens het onderzoek.

Werkboek

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft een werkboek van de aanpak gemaakt, Medicatiebeoordeling in de eerste lijn met de Opti-Med-methode. Hierin staan voorbeelden en formats voor alle stappen die een groep zorgverleners moet zetten. Er is veel aandacht voor het creëren van draagvlak en het goed organiseren van de diverse taken.

Tijdwinst

Het NIVEL en VUmc verwachten dat met de aanpak veel tijd wordt gewonnen. ‘Zo wordt de niet onaanzienlijke taak om al die jaarlijkse beoordelingen uit te voeren ook haalbaar', stelt projectleider Petra Elders van het VUmc op de website van het NIVEL. De onderzoekers ontwikkelden en testten de methode met steun van ZonMw.