Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Implementatie in stappen is goedkoper en even effectief

3 januari 2017
Een project stapsgewijze implementatie is net zo effectief als de traditionele doorbraakstrategie en kost minder. Dat blijkt uit een onderzoek op veertien afdelingen gynaecologie die hun zorg rond operaties verbeterden.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vergeleken twee strategieën om een groot aantal veranderingen te implementeren in de zorg rond gynaecologische operaties. Zeven ziekenhuizen voerden de veranderingen door volgens een nieuwe, stapsgewijze implementatiestrategie. Daarbij werden de implementatieactiviteiten intensiever naarmate de afdeling meer behoefte had aan begeleiding. De andere zeven ziekenhuizen gebruikten de ‘doorbraakstrategie’: zij kregen een standaardpakket aan implementatieactiviteiten aangeboden.

Kosteneffectiever 

Beide strategieën bleken even effectief. Er is geen verschil in hersteltijd, opnameduur, en protocol-compliance geobserveerd. De stapsgewijze strategie is echter kosteneffectiever dan de doorbraakstrategie. De conclusie is dat bij grootschalige implementatieprogramma's een strategie op maat de voorkeur verdient boven een standaardaanpak.

Vier stappen

De nieuwe strategie bestaat uit vier stappen die toenemen in intensiteit van activiteiten. Na iedere stap wordt bepaald of de verandering succesvol is ingevoerd en of er een intensievere volgende stap nodig is. De eerste stap omvat verspreiding van de vernieuwing, de tweede stap is scholing, de derde stap maakt gebruik van lokale opinieleiders en de vierde stap behelst een op maat gemaakt advies.

Zorgprogramma

Het programma voor betere zorg rond operaties, Enhanced Recovery After Surgery (ERAS), is afkomstig uit de colorectale chirurgie. Bij dat specialisme is ERAS eerder via een doorbraakprogramma geïmplementeerd in 33 ziekenhuizen.