Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Goed Gebruik Geneesmiddelen past in actieplan VWS

15 december 2016
Minister Schippers van VWS heeft het actieplan ‘Gepast gebruik van geneesmiddelen’ op 15 december 2016 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is een belangrijk onderdeel.

In haar brief aan de Tweede Kamer gaat minister Schippers nader in op gepast medicijngebruik als onderdeel van haar geneesmiddelenvisie. Het doel is dat patiënten het juiste geneesmiddel gebruiken, in de goede dosering, op het juiste moment en op de correcte manier. Ook moeten medicijnen niet duurder zijn dan nodig. Gepast gebruik van geneesmiddelen leidt tot betere zorg en beheersing van kosten.

Gepast gebruik

De minister schrijft dat er veel gebeurt aan gepast gebruik: zorgprofessionals werken aan de verdere bevordering van doelmatig voorschrijven, er lopen meerdere programma’s voor samen beslissen door medisch specialisten en patiënten, en apothekers geven vaker advies aan patiënten en zorgprofessionals.

GGG-programma

Sinds 2012 financiert VWS het GGG-programma, dat onderzoek, praktijkprojecten en patiëntenregistraties financiert. Thema’s zijn onder meer onder- en overbehandeling, oude middelen voor nieuwe indicaties, personalised medicine, doelmatige inzet van dure medicijnen, therapietrouw, polyfarmacie, medicijngebruik bij specifieke doelgroepen en gepast gebruik van antibiotica. Er lopen momenteel 250 projecten vanuit het programma. De minister verwacht met deze integrale benadering een aanzienlijke verbetering van de inzet van beschikbare geneesmiddelen.

Nieuwe investeringen

Diagnostische tests zijn belangrijk om te voorspellen of een patiënt baat heeft bij een medicijn. GGG heeft daarom de opdracht gekregen een nieuw onderzoeksprogramma op te zetten, Ontwikkeling voorspellende diagnostiek. Dit start in 2017 en richt zich op tests die met enige doorontwikkeling snel in de praktijk toepasbaar zijn. Het gaat om een eenmalige investering van 10 miljoen euro. Verder gaat de minister in 2017 overleggen met de zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie over de financiering van onderzoeksprogramma’s.