Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Film toont hoe leraren scholier mentaal sterken

19 december 2016
Docenten kunnen via hun gedrag een positief effect hebben op de mentale weerbaarheid van leerlingen. Deze ‘positieve microgedragingen’ zijn nu vastgelegd in een film ter inspiratie van andere scholen.

Eenvoudige gedragingen, zoals scholieren begroeten bij binnenkomst, hebben grote impact. Op scholen waar zulk gedrag gangbaar is, zijn leerlingen mentaal gezonder. Dat bleek in 2015 uit onderzoek van het Centrum Media & Gezondheid. De onderzoekers hebben nu de mogelijkheden verkend om deze kennis structureel in te bedden in het onderwijs. Ze deden dat in samenwerking samen met de gemeente Rotterdam en met een VIMP-financiering van ZonMw.

Mentale fitheid

Dankzij de samenwerking met de gemeente zijn de onderzoeksresultaten inmiddels ingebed in beleidsactiviteiten. Via het Schoolpioniersnetwerk Rotterdam ‘Mentale Fitheid 2020’ is de aanpak verspreid onder vertegenwoordigers van de gemeente en van Rotterdamse vmbo-, mavo/havo-, vwo- en basisscholen. De ‘positieve microgedragingen’ zijn op film gezet en vertoond op vmbo-scholen in Rotterdam.

Vmbo-scholen

De positieve gedragingen kwamen naar voren in een onderzoek naar vmbo-scholen in achterstandswijken die het uitzonderlijk goed doen. Zonder extra middelen presteren zij beter op mentale gezondheid dan soortgelijke scholen. Het verschil zit in kleine gebaren, die te maken hebben met sociale veiligheid, persoonlijke betrokkenheid en interactie tussen school, leerlingen en ouders. Zo heeft een teamleider een poster bij haar bureau met foto’s van alle leerlingen om snel hun namen te leren kennen. Of stuurt de administratie alle leerlingen op hun verjaardag een kaartje.