Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Gezonde Taal! wint Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016

29 november 2016
Het idee Gezonde Taal! is winnaar van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016. Het gaat om taallessen aan oudere migranten over gezondheidsonderwerpen. De bedenkers krijgen 75.000 euro om hun idee uit te voeren.
Prijswinnaars poseren voor de foto

Oudere migranten hebben door hun taalachterstand vaak moeite informatie te begrijpen die voor hun gezondheid belangrijk is. Taallessen over gezondheidsonderwerpen verkleinen zowel taal- als gezondheidsachterstanden. Dat is het idee achter Gezonde Taal! Vrijwillige taalcoaches gaan in de wijk lesgeven aan oudere migranten. Ze gebruiken bestaande lesbrieven die stapsgewijs onderwerpen behandelen als gezonde voeding en een bezoek aan de huisarts. Met hulp van de migrantenouderen maken de taalcoaches ook nieuwe lesbrieven. Tijdens inloopbijeenkomsten maken de ouderen kennis met degenen die iets voor hun welzijn kunnen betekenen.

Vernieuwende combinatie

Gezonde Taal! is een gezamenlijk idee van Taal doet meer, Bibliotheek Utrecht, sportvereniging Ladyfit en Het Begint met Taal. Tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag op 29 november ontvingen zij de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016. Ze krijgen samen 75.000 euro om hun plan uit te voeren. De vakjury vindt de combinatie van taal en gezondheid vernieuwend. Dat migrantenouderen met een taalachterstand zelf het materiaal helpen maken, is een verrijking van het project. Ook de mogelijkheid het idee landelijk toe te passen maakt het volgens de jury veelbelovend.

Gezondheidsachterstand

De gezondheidsachterstand van oudere migranten is groot, zo blijkt uit tussentijdse cijfers van Longitudinal Aging Study Amsterdam die op de Nationale Zorgvernieuwingsdag werden gepresenteerd. Oudere migranten scoren hoger op depressieve klachten dan Nederlandse ouderen. Ze kunnen zich minder goed redden door lichamelijke problemen. En ze beoordelen hun eigen gezondheid aanzienlijk lager dan de gemiddelde oudere.

Ideeën verder gebracht

De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een initiatief van ZonMw en VSBfonds. Zij riepen voor deze editie organisaties op met vernieuwende ideeën te komen om het welzijn van migrantenouderen te verbeteren. Dat leverde 161 ideeën op. 66 kansrijke indieners kregen hulp om hun idee aan te scherpen. Een speciale vakjury koos uit de vijf genomineerden de twee finalisten. De bezoekers van de Nationale Zorgvernieuwingsdag kozen uiteindelijk de winnaar.