Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Computermodel biedt alternatief voor richtlijnen

2 januari 2017
Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een computermodel ontwikkeld dat toont hoe meerdere ziekten van een patiënt op elkaar inwerken. Daarmee kunnen artsen in de toekomst een betere behandeling bieden aan mensen met meerdere aandoeningen.

Het aantal ouderen in de samenleving neemt toe en daarmee het aantal mensen met meerdere ziekten (multimorbiditeit). Voor huisartsen is dit een probleem, omdat elke behandelrichtlijn slechts over één aandoening gaat. Hoe aandoeningen op elkaar inwerken, blijft onduidelijk. Hierdoor kan het gebeuren dat behandeladviezen aan een patiënt met meerdere aandoeningen tegenstrijdig zijn.

PANDORA

Peter Lucas van het Institute for Computing and Information Sciences aan de Radboud Universiteit Nijmegen zocht een oplossing voor dit probleem. Zijn onderzoeksgroep analyseerde gegevens van huisartsen uit heel Nederland over ziektebeelden, symptomen en laboratoriumuitslagen. Daaruit destilleerden de onderzoekers netwerkmodellen van alle verbanden tussen aandoeningen. Door deze te combineren met de bestaande richtlijnen, lukte het een systeem te bouwen dat artsen kan adviseren bij de behandeling van patiënten met meerdere ziekten.

Verfijning 

De software is voorlopig alleen beschikbaar voor onderzoekers. Voor verdere verfijning op basis van meer data ontbreekt het aan geld. Lucas hoopt dat het besef doordringt dat de behandeling van meerdere aandoeningen complex is en een groot probleem vormt. ‘Als we deze techniek breder kunnen gaan toepassen, in samenwerking met richtlijnontwikkelaars en de huisartsen, zal het effect voor zorgverleners en patiënten nog beter zichtbaar worden’, zegt hij in Zorgvisie ict.

Diseasemanagement

Het project is gefinancierd vanuit het ZonMw-programma Diseasemanagement Chronische Ziekten (DMCZ).