Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Eet uw bloedvaten gezond

Een belangrijke onderliggende oorzaak van een hartinfarct is aderverkalking. Ontsteking speelt hierbij een belangrijke rol, en verergert de aderverkalking.

In dit project heeft onderzoeker Thijs Pols met collega onderzoekers gekeken naar het effect van activatie van galzoutreceptoren op ontstekingscellen en hebben diverse experimenten uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in ontstekingsprocessen, waaronder aderverkalking.

Macrofagen

Hiervoor zijn experimenten verricht met T cellen, ontstekingscellen die een belangrijke rol spelen in aderverkalking. Hierbij zijn lichaamseigen galzouten geïdentificeerd die een remmende effect op aderverkalking kunnen hebben. Daarnaast is in samenwerking met Zwitserse collega's onderzoek verricht in macrofagen, ontstekingscellen die ook een rol spelen in aderverkalking.

Galzoutreceptor

Tijdens dit onderzoek is onder andere gevonden dat macrofagen door activatie van de galzoutreceptor TGR5 minder goed naar de ontsteking kunnen migreren, waardoor ontsteking vermindert. Dit zou mogelijk een positieve uitwerking op aderverkalking en andere ontstekingsprocessen kunnen hebben. Nader klinisch vervolgonderzoek zal uitwijzen of deze behandeling daadwerkelijk een beschermende werking heeft bij de mens.

De resultaten van dit project zijn onder andere gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “Journal of Clinical Investigation.”

Projectleider: de heer dr. T.W.H. Pols