Ga direct naar de inhoud Ga direct naar het hoofdmenu Ga direct naar het zoekveld
 

Wie is die Geurts?

‘Jeroen Geurts nieuwe voorzitter ZonMw’ klonk het en ik kreeg allerlei mailtjes en telefoontjes met felicitaties en ook gelijk een paar verzoeken om koffie te komen drinken. Men wilde wel eens zien wie dat was, die Geurts.

Multiple sclerose

Dus, wie ben ik? Ik ben een jonge vent (vind ik) van 38 jaar, geboren in het zuiden van het land. Ik studeerde neurowetenschappen in Amsterdam en promoveerde aan de Vrije Universiteit op de ziekte multiple sclerose. MS is de meest voorkomende neurologische aandoening onder jongvolwassenen en heeft een enorme sociaalmaatschappelijke impact. Ik wilde (en wil) als onderzoeker iets voor deze groep mensen betekenen. Na jarenlang onderzoek is die droom gedeeltelijk uitgekomen: we hebben zojuist de deuren geopend van het Expertisecentrum Cognitie bij MS. Wetenschap en zorg gaan er hand in hand en beïnvloeden elkaar direct en wederzijds. Zo hoort dat.

Neurowetenschappen

In 2012 werd ik hoogleraar translationele neurowetenschappen en in 2013 hoofd van de prachtige afdeling Anatomie & Neurowetenschappen van het VUmc. Onze afdeling bestaat uit anatomen en morfologen, gedragsonderzoekers, farmacologen, fysiologen, klinische neurowetenschappers en zelfs filosofen. Een geweldig podium voor translatie!

Breder publiek

Toch heb ik altijd gevoeld dat ik meer kon doen. Ik miste als onderzoeker soms de aansluiting met het bredere publiek. Er is enorme interesse voor wetenschap. In 2010 richtte ik met twee collega’s stichting Brein in Beeld op, ter bevordering van wetenschap in de maatschappij. En tijdens het voorzitterschap van De Jonge Akademie van de KNAW (2013-2015) heb ik mijn wetenschappelijke en maatschappelijke achtergrond ingezet om het wetenschapsbeleid mede vorm te geven. In Den Haag werkten we aan de nieuwe Wetenschapsvisie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en later aan de Nationale Wetenschapsagenda. Een prachtig initiatief waarbij alle belanghebbenden aan tafel zaten en de wetenschap weer teruggebracht werd tot haar essentie: de vraag.

Maatschappij zonder wetenschap is kreupel, wetenschap zonder maatschappij is blind

Het bestuur van ZonMw en NWO zijn voor mij een belangrijke volgende stap op de ingeslagen weg: wetenschap en maatschappij met elkaar verbinden. Maatschappij zonder wetenschap is kreupel, wetenschap zonder maatschappij is blind. Omdat ZonMw al zoveel ervaring heeft met het verbinden van de twee, ben ik ervan overtuigd dat we de transitie naar het nieuwe NWO (immers ook op zoek naar deze verbinding) prima kunnen maken. Ik ben nu een paar keer bij ZonMw geweest en ben onder de indruk. Het instituut loopt als een trein en het is fantastisch om die grote groep mensen zo vol passie en overtuiging te zien werken aan de gezamenlijke doelen. De jaarlijkse barbecue was mijn vuurdoop, maar het voelde alsof ik al jaren bij ZonMw werkte en ik had meteen inhoudelijke gesprekken die me nog een hele tijd bezighielden.

Rock ’n roll

Met mijn komst komt er een einde aan het waarnemend voorzitterschap van de geweldige Marcel Levi. Hij is voor mij en voor velen een groot voorbeeld. We zullen zijn enorme kennis, bevlogenheid en zijn persoon missen de komende jaren. Ik ga mijn best doen om zijn schoenen en die van Pauline Meurs (evenzeer een fenomeen in de gezondheidswereld) te vullen. Bovenal zie ik er naar uit om de komende jaren te gaan bouwen met de ZonMw’ers. Het wordt mooi. Let’s rock ’n roll!
 
Jeroen Geurts wordt per 1 januari 2017 de nieuwe voorzitter van ZonMw. Ook treedt hij op die datum toe in het Raad van Bestuur van NWO. Hij is hoogleraar translationele neurowetenschappen bij het VU medisch centrum in Amsterdam.